Ves al contingut principal

La reforma de la Llei de la Seguretat Social.


El darrer full informatiu de MIFAS portava un editorial que parlava de la reforma de les prestacions de la Seguretat Social. Era un editorial crític, especialment amb nosaltres mateixos. La reforma aquesta està a punt de sortir i de moment tot el que hem fet ha fet llufa. Penjo l'escrit que varem fer, pel seu interès, per poder veure una mica les posicions que defensàvem i defensem.


(...)Aquesta reforma endureix de manera molt considerable l’accés a les pensions de jubilació i de passada ho fa també amb les prestacions d’invalidesa, que són les més importants per a nosaltres, per la gent que té algun tipus de disminució física i que està treballant. S’endureixen molt i ho fan rebaixant les quantitats a percebre pel sol·licitant, donat que tindran en compte els anys cotitzats i també les quanties que un ha generat al llarg de tota la vida laboral. També reformen el concepte fins ara conegut com a complement de l’ajuda a la tercera persona, per a la gent que tenia disminucions especialment greus. En resum, la reforma –que podria tenir una lògica en termes generals- és un cúmul de despropòsits per a nosaltres, i desmunta els drets que s’havien obtingut al llarg dels anys, sent molt palesa la discriminació a la gent que té una discapacitat.

Per a la gent amb disminució física, la proposta que planteja el govern central és i suposa una de les pitjors mesures conegudes fins ara. La majoria de la gent amb disminució s’incorpora tard al mercat de treball per qüestions evidents i també n’han de sortir abans, evident també. Les modificacions que s’estan debatent deixen aquesta possibilitat totalment tancada i per tant els perjudicats d’aquestes mesures som nosaltres.

La Confederació espanyola de minusvàlids físics no sembla estar massa preocupada per aquesta mesura. Fins i tot sembla que no n’estaven gaire al cas i la gent de Catalunya varem traslladar aquesta preocupació en la darrera Assemblea General que va fer-se a Madrid. Aquí cal tenir present que el paper que ha fet la COCEMFE en temes com la Llei de la dependència ha estat lamentable i per tant no tenim, no hi ha, massa esperança de que s’esmenin els greuges que la nova reforma de la seguretat social pot provocar-nos. Aquesta situació estranya deixa el col·lectiu de la gent disminuïda sense cobertura en temes de caràcter legislatiu i per tant en una situació que no s’havia viscut mai. Ens agradaria poder explicar que les tendències són diferents, però faltaríem a la veritat si diguéssim el contrari.

Des de Catalunya, a través de la Federació ECOM de la qual en formen part, estem intentant girar el sentit de la reforma, procurant que contempli excepcionalitats que estan més que justificades. En el moment de fer aquest escrit ens trobem en diferents converses polítiques per evitar una situació desastrosa.

La sensació generalitzada que tenim darrerament és que surten normes i reformes legislatives que pretenen millorar determinades situacions, ser més justes. Les lletres petites, la realitat, ens indica que anem perdent punts pel camí i això comença a ser molt preocupant per a nosaltres i la gent que és com nosaltres. Potser hi ha un abús de la nostra debilitat, del nostre encantament. Els que representen MIFAS en diversos llocs ho estan dient i estan manifestant el seu malestar per la direcció desconeguda de les coses, de les més essencials, de tot plegat.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Campiones del Món

Foto de la Ruth Vela i Esther García, propietàries i màximes responsables del Ruth Vela Gym de Girona, però també Campiones del Món de Kangoo-Jump. El títol el tenen des d'ahir diumenge, on varen participar amb altres cinc gironines en el Mundial d'aquesta modalitat. Varen competir amb més de 20 equips de diferents països i res, varen guanyar perquè senzillament són les que més emocionaren al públic i als membres del jurat. L'esdeveniment va tenir lloc a Madrid aquest passat cap de setmana. 
Vaig ser testimoni de les primeres passes que la Ruth va fer per composar la representació que varen fer-hi. En qüestió de dies la Ruth va anar cosint una coreografia que va acabar sent molt impactant i contundent. Avui he anat al Gym i han posat per aquesta fotografia. Són excepcionals i els resultats equivalen a l'esforç i la il·lusió que hi han posat. El premi és més que merescut, i res, aquí les teniu.

La Carme de Can Biel

La Carme Sau ens va deixar el passat diumenge a l'edat de 103 anys. Era la dona més gran de les Planes d'Hostoles i un exemple a seguir per a tots. La Carme tenia una filla amb discapacitat i estic convençut que aquest era el motiu pel qual no es podia morir. Fa uns mesos la seva filla ens va deixar i ara la Carme ha pogut marxar tranquil·la. La Carme era una dona estimada, reconeguda i especial. Admirada per tot el poble, va ser una dona vinculada a la vida social de la població, però era una dona valenta perquè durant molts anys, gairebé tota la vida, va ser la mare d'una persona discapacitada a la que va dedicar tot l'amor i la màxima atenció. Conec altres casos semblants, els pares no es poden morir perquè els fills amb problemes han de ser cuidats de manera especial. Ara la Carme ja podia marxar i el seu pas per les nostres vides serà recordat per sempre més. Una dona amb força i una mare exemplar. Moltes gràcies per haver estat tan especial. (A la foto, Carme Sa…

Presentació del llibre "Innovació Social i Discapacitat" a Girona

El dia 17 de novembre a les 18:30h i a la UNED Girona, es farà la presentació del llibre ‘Innovació Social i Discapacitat’, editat en motiu del 50è aniversari de l’Institut Guttmann. El llibre recull les conclusions dels debats portats a terme per més de 400 persones amb discapacitat, professionals i associacions. La iniciativa impulsada per les associacions de persones amb discapacitat representades alConsell Social i de Participació de l’Institut Guttmann, ha comptat amb la col·laboració d’altres associacions de persones de l’àmbit de la discapacitat tant de Catalunya, de la resta de l’Estat i d’Andorra; així com experts i líders d’opinió de diferents àmbits socials. Els debats van sortir de la necessitat que les associacions de persones amb discapacitat de plantejar un discurs renovat i innovador entorn a la situació de discapacitat i d’impulsar un nou relat acord amb els temps nous, centrat en l’exigència en l’execució dels drets, l’apoderament de les persones, la renovació de les…