Ves al contingut principal

L'estat de pietat

La gent ho passa malament i quan necessita un recurs es refia una mica de tot allò que escolta a les publicitats institucionals. La Llei de la Dependència n’és un clar exemple. Quan hi ha situacions urgents, res funciona, ni tant sols un pur tràmit burocràtic per fer una trista revisió de grau de disminució. En el Diari de Girona d' avui hi surt una notícia que confirma el desori absolut existent i la manca de suport a les famílies amb problemàtiques greus. Un estat del benestar que s’anuncia als quatre vents però que no existeix. Retallo la notícia i desitjo molta sort als seus protagonistes.


Un home amb disminució psíquica, de 43 anys i veí de Caldes de Malavella, està pendent que l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) li doni hora per a una revisió des del 15 de maig de l'any 2006. Fa, doncs, 21 mesos que els seus pares, tots dos de 74 anys i jubilats, van demanar als Serveis Territorials de Benestar i Família de Girona una visita per reconèixer el seu grau de deficiència mental, valorada en un 65 per cent l'any 1988, quan tenia 22 anys. Els pares d'aquest veí de Caldes consideren que la seva disminució és més gran -cosa que probablement implicaria una paga mensual més quantiosa que la que ara rep-, i es queixen que no troben places a les residències de la comarca perquè, en dies puntuals, s'hi pugui quedar a dormir. Els pares volen que el seu fill visqui amb ells mentre puguin atendre'l, de manera que dorm i passa els caps de setmana a casa, tot i que durant el dia assisteix al Centre Ocupacional El Vilar de Blanes. Allà hi rep els serveis de teràpia ocupacional i ajustament personal i social adequats a les seves caracterísitques personals i, segons un informe del mateix centre, hi assisteix amb regularitat i hi està adaptat. En l'informe, elaborat el 2004, aquest centre afirmava: "Valorem que no disposa de l'autonomia suficient per viure de forma autònoma i per tant ens sembla indicat que la família demani la seva incapacitació legal". Des de principis del 2008, la mare rep una subvenció no contributiva perquè a casa només hi ha un sou, el del pare. Això ha provocat que s'hagi reduït la paga que rep el fill (el 2007 era de 312 euros mensuals, i ara és d'uns 177 euros al mes), de manera que, restant-li el que costa el centre, i els serveis de transport i de menjador, ara li queden uns 20 euros mensuals per a la resta de despeses. Els seus pares demanen que el seu fill pugui ser atès per determinar-ne el grau de deficiència mental, així com la possibilitat que pugui dormir fora de casa en dies puntuals: quan ells estan malalts o si han de marxar, per exemple. Afirmen que ahir mateix els van confirmar que la visita de moment no està programada, així com que els han indicat que no hi ha places perquè el seu fill dormi puntualment en una residència per a discapacitats psíquics, en el que s'anomena serveis de respir. I, malgrat que tenen 4 fills més, veuen el futur amb incertesa, i pensen que els beneficis de la Llei de dependència a ells poster els arribaran massa tard.

Comentaris

Anònim ha dit…
hola quim Bonaventura-Ayats,m'agrada el que escrius ja et tornare a lleguir un altre dia
ADEU

Entrades populars d'aquest blog

Campiones del Món

Foto de la Ruth Vela i Esther García, propietàries i màximes responsables del Ruth Vela Gym de Girona, però també Campiones del Món de Kangoo-Jump. El títol el tenen des d'ahir diumenge, on varen participar amb altres cinc gironines en el Mundial d'aquesta modalitat. Varen competir amb més de 20 equips de diferents països i res, varen guanyar perquè senzillament són les que més emocionaren al públic i als membres del jurat. L'esdeveniment va tenir lloc a Madrid aquest passat cap de setmana. 
Vaig ser testimoni de les primeres passes que la Ruth va fer per composar la representació que varen fer-hi. En qüestió de dies la Ruth va anar cosint una coreografia que va acabar sent molt impactant i contundent. Avui he anat al Gym i han posat per aquesta fotografia. Són excepcionals i els resultats equivalen a l'esforç i la il·lusió que hi han posat. El premi és més que merescut, i res, aquí les teniu.

La Carme de Can Biel

La Carme Sau ens va deixar el passat diumenge a l'edat de 103 anys. Era la dona més gran de les Planes d'Hostoles i un exemple a seguir per a tots. La Carme tenia una filla amb discapacitat i estic convençut que aquest era el motiu pel qual no es podia morir. Fa uns mesos la seva filla ens va deixar i ara la Carme ha pogut marxar tranquil·la. La Carme era una dona estimada, reconeguda i especial. Admirada per tot el poble, va ser una dona vinculada a la vida social de la població, però era una dona valenta perquè durant molts anys, gairebé tota la vida, va ser la mare d'una persona discapacitada a la que va dedicar tot l'amor i la màxima atenció. Conec altres casos semblants, els pares no es poden morir perquè els fills amb problemes han de ser cuidats de manera especial. Ara la Carme ja podia marxar i el seu pas per les nostres vides serà recordat per sempre més. Una dona amb força i una mare exemplar. Moltes gràcies per haver estat tan especial. (A la foto, Carme Sa…

Presentació del llibre "Innovació Social i Discapacitat" a Girona

El dia 17 de novembre a les 18:30h i a la UNED Girona, es farà la presentació del llibre ‘Innovació Social i Discapacitat’, editat en motiu del 50è aniversari de l’Institut Guttmann. El llibre recull les conclusions dels debats portats a terme per més de 400 persones amb discapacitat, professionals i associacions. La iniciativa impulsada per les associacions de persones amb discapacitat representades alConsell Social i de Participació de l’Institut Guttmann, ha comptat amb la col·laboració d’altres associacions de persones de l’àmbit de la discapacitat tant de Catalunya, de la resta de l’Estat i d’Andorra; així com experts i líders d’opinió de diferents àmbits socials. Els debats van sortir de la necessitat que les associacions de persones amb discapacitat de plantejar un discurs renovat i innovador entorn a la situació de discapacitat i d’impulsar un nou relat acord amb els temps nous, centrat en l’exigència en l’execució dels drets, l’apoderament de les persones, la renovació de les…