Ves al contingut principal

Notícia al Diari de Girona

Avui diumenge ha sortit publicada aquesta notícia en el Diari de Girona en la que MIFAS mostra el seu malestar per la situació de les retallades. Penso que l'entitat hauria de tenir més suport institucional del que té, és mereix una mica més de reconeixament donat que fa una molt bona feina. Cal tenir present la situació, però també l'administració catalana ha de tenir en compte que els entitats com MIFAS són part de la solució, no del problema.

Les retallades de la Generalitat van en totes direccions. Un dels últims col·lectius en veure's afectat per les tisorades del Govern convergent ha estat el de les persones discapacitades. El maig es va anunciar a les entitats que vetllen per la integració de les persones amb alguna classe de disminució, física o psíquica, que els increments de plantilla des del gener no rebrien cap mena de subvenció pública. A aquesta notícia s'hi sumava la d'una reducció de la subvenció de sou del personal dels Centres Especials de Treball, la qual passava del 75% al 50%.
La notificació de la darrera retallada es va rebre el passat 29 de juliol amb data d'aplicació a 1 d'agost. En aquesta carta enviada per correu electrònic, l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) informa de reduccions en el que cobren els centres per persona atesa: 3% en residències, 2% en serveis prelaborals i 4,5% a les llars residència -aquesta última aplicable a partir del dia 1 de setembre. La carta, dirigida a totes les entitats que treballen per a discapacitats físics i intel·lectuals, afegeix que els "nous mòduls econòmics per a la prestació de serveis socials es mantindran durant el 2012".
Tanmateix, la subvenció general en concepte de treballadors i despeses d'oficina que es consideren imprescindibles per poder realitzar l'activitat amb normalitat no s'ha reduït. MIFAS, entitat gironina dedicada a la integració social i laboral de discapacitats físics, rebrà 211.500 euros, sempre i quan els pugui justificar, des de la Generalitat.

Un creixement difícil
La principal crítica que s'emet des de MIFAS és el poc temps que es deixa a les entitats per aplicar els canvis: "Ens agradaria saber les coses amb temps i que la Generalitat ens tingués realment en compte". Enguany MIFAS ha vist augmentar en un 43% la quantitat de persones que necessiten la seva mediació per tal de trobar feina. Arran d'aquest creixement excepcional l'entitat s'ha vist obligada a augmentar l'equip de persones dedicades a la recerca d'ofertes laborals pels demandants, passant de sis a nou. El nombre de treballadors del grup MIFAS també ha augmentat des de principis d'any i entre tots sumen un total de vint persones. Aquest increment de personal no serà cobert des de la Generalitat amb cap mena de subvenció tal i com anunciaven el mes de maig, fet que des de MIFAS es veu amb certa por tenint en compte que són una entitat sense ànim de lucre. Segons Pere Tubert, president de MIFAS, el principal problema és que l'avís va arribar el maig amb efectes a mes de gener: "Se'ns va dir amb efectes retroactius, com representa que hi hem de fer front?"

La reducció dels mòduls tampoc està lliure de polèmica. El 2008-2009 van augmentar un 1,4% segons afirma Tubert però amb l'actual reducció d'entre un 2% i un 4,5% en funció del servei prestat es torna a nivells d'ajuda inferiors als del 2008. El fet de rebre la notificació de reducció pressupostària dos dies abans de la seva entrada en vigor ha fet que els centres i les entitats no hagin tingut temps de "fer números" critica Tubert. Una reducció del 3% en residències resulta difícil de portar a terme sense tocar sous, afirma el president de MIFAS, i assegura que als treballadors de la seva residència se'ls va dir que "mirarien de no tocar sous" i comenta que segons creu, "tampoc seria legal fer el que va fer la Generalitat amb els sous dels funcionaris, arribant a reduir-los fins a un 5%". Tubert afegeix que tot i que el personal de la residència de MIFAS està "angoixat", també "creuen en l'entitat perquè veuen que és forta". Tot i la situació, el president es mostra segur dient que l'entitat té "prou antiguitat com per tenir solvència".

Les caixes també retallen
Les retallades del Govern afecten greument les entitats però, a més, aquestes han vist com també baixava una altra de les seves fonts de finançament: les ajudes ofertes per les caixes. "Abans trobàvem moltes subvencions a les caixes d'estalvi, ara ja no", afirma Tubert. Segons el president de MIFAS, de les 30 caixes on abans de la crisi i les nombroses fusions es podien demanar ajudes, actualment tan sols en queden set que n'ofereixin.

"Les hem demanat a totes i de moment totes han contestat que no excepte una de la qual encara estem esperant resposta". Tubert comenta que les subvencions de les caixes podien arribar als 30.000 euros. Tret de la subvenció pública, aquest any tan sols els han concedit els 40.000 euros del pla Incorpora de La Caixa, el qual no està vinculat a les subvencions que es poden demanar a l'entitat.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Campiones del Món

Foto de la Ruth Vela i Esther García, propietàries i màximes responsables del Ruth Vela Gym de Girona, però també Campiones del Món de Kangoo-Jump. El títol el tenen des d'ahir diumenge, on varen participar amb altres cinc gironines en el Mundial d'aquesta modalitat. Varen competir amb més de 20 equips de diferents països i res, varen guanyar perquè senzillament són les que més emocionaren al públic i als membres del jurat. L'esdeveniment va tenir lloc a Madrid aquest passat cap de setmana. 
Vaig ser testimoni de les primeres passes que la Ruth va fer per composar la representació que varen fer-hi. En qüestió de dies la Ruth va anar cosint una coreografia que va acabar sent molt impactant i contundent. Avui he anat al Gym i han posat per aquesta fotografia. Són excepcionals i els resultats equivalen a l'esforç i la il·lusió que hi han posat. El premi és més que merescut, i res, aquí les teniu.

La Carme de Can Biel

La Carme Sau ens va deixar el passat diumenge a l'edat de 103 anys. Era la dona més gran de les Planes d'Hostoles i un exemple a seguir per a tots. La Carme tenia una filla amb discapacitat i estic convençut que aquest era el motiu pel qual no es podia morir. Fa uns mesos la seva filla ens va deixar i ara la Carme ha pogut marxar tranquil·la. La Carme era una dona estimada, reconeguda i especial. Admirada per tot el poble, va ser una dona vinculada a la vida social de la població, però era una dona valenta perquè durant molts anys, gairebé tota la vida, va ser la mare d'una persona discapacitada a la que va dedicar tot l'amor i la màxima atenció. Conec altres casos semblants, els pares no es poden morir perquè els fills amb problemes han de ser cuidats de manera especial. Ara la Carme ja podia marxar i el seu pas per les nostres vides serà recordat per sempre més. Una dona amb força i una mare exemplar. Moltes gràcies per haver estat tan especial. (A la foto, Carme Sa…

Presentació del llibre "Innovació Social i Discapacitat" a Girona

El dia 17 de novembre a les 18:30h i a la UNED Girona, es farà la presentació del llibre ‘Innovació Social i Discapacitat’, editat en motiu del 50è aniversari de l’Institut Guttmann. El llibre recull les conclusions dels debats portats a terme per més de 400 persones amb discapacitat, professionals i associacions. La iniciativa impulsada per les associacions de persones amb discapacitat representades alConsell Social i de Participació de l’Institut Guttmann, ha comptat amb la col·laboració d’altres associacions de persones de l’àmbit de la discapacitat tant de Catalunya, de la resta de l’Estat i d’Andorra; així com experts i líders d’opinió de diferents àmbits socials. Els debats van sortir de la necessitat que les associacions de persones amb discapacitat de plantejar un discurs renovat i innovador entorn a la situació de discapacitat i d’impulsar un nou relat acord amb els temps nous, centrat en l’exigència en l’execució dels drets, l’apoderament de les persones, la renovació de les…