Ves al contingut principal

Notícia al Diari de Girona

Avui diumenge ha sortit publicada aquesta notícia en el Diari de Girona en la que MIFAS mostra el seu malestar per la situació de les retallades. Penso que l'entitat hauria de tenir més suport institucional del que té, és mereix una mica més de reconeixament donat que fa una molt bona feina. Cal tenir present la situació, però també l'administració catalana ha de tenir en compte que els entitats com MIFAS són part de la solució, no del problema.

Les retallades de la Generalitat van en totes direccions. Un dels últims col·lectius en veure's afectat per les tisorades del Govern convergent ha estat el de les persones discapacitades. El maig es va anunciar a les entitats que vetllen per la integració de les persones amb alguna classe de disminució, física o psíquica, que els increments de plantilla des del gener no rebrien cap mena de subvenció pública. A aquesta notícia s'hi sumava la d'una reducció de la subvenció de sou del personal dels Centres Especials de Treball, la qual passava del 75% al 50%.
La notificació de la darrera retallada es va rebre el passat 29 de juliol amb data d'aplicació a 1 d'agost. En aquesta carta enviada per correu electrònic, l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) informa de reduccions en el que cobren els centres per persona atesa: 3% en residències, 2% en serveis prelaborals i 4,5% a les llars residència -aquesta última aplicable a partir del dia 1 de setembre. La carta, dirigida a totes les entitats que treballen per a discapacitats físics i intel·lectuals, afegeix que els "nous mòduls econòmics per a la prestació de serveis socials es mantindran durant el 2012".
Tanmateix, la subvenció general en concepte de treballadors i despeses d'oficina que es consideren imprescindibles per poder realitzar l'activitat amb normalitat no s'ha reduït. MIFAS, entitat gironina dedicada a la integració social i laboral de discapacitats físics, rebrà 211.500 euros, sempre i quan els pugui justificar, des de la Generalitat.

Un creixement difícil
La principal crítica que s'emet des de MIFAS és el poc temps que es deixa a les entitats per aplicar els canvis: "Ens agradaria saber les coses amb temps i que la Generalitat ens tingués realment en compte". Enguany MIFAS ha vist augmentar en un 43% la quantitat de persones que necessiten la seva mediació per tal de trobar feina. Arran d'aquest creixement excepcional l'entitat s'ha vist obligada a augmentar l'equip de persones dedicades a la recerca d'ofertes laborals pels demandants, passant de sis a nou. El nombre de treballadors del grup MIFAS també ha augmentat des de principis d'any i entre tots sumen un total de vint persones. Aquest increment de personal no serà cobert des de la Generalitat amb cap mena de subvenció tal i com anunciaven el mes de maig, fet que des de MIFAS es veu amb certa por tenint en compte que són una entitat sense ànim de lucre. Segons Pere Tubert, president de MIFAS, el principal problema és que l'avís va arribar el maig amb efectes a mes de gener: "Se'ns va dir amb efectes retroactius, com representa que hi hem de fer front?"

La reducció dels mòduls tampoc està lliure de polèmica. El 2008-2009 van augmentar un 1,4% segons afirma Tubert però amb l'actual reducció d'entre un 2% i un 4,5% en funció del servei prestat es torna a nivells d'ajuda inferiors als del 2008. El fet de rebre la notificació de reducció pressupostària dos dies abans de la seva entrada en vigor ha fet que els centres i les entitats no hagin tingut temps de "fer números" critica Tubert. Una reducció del 3% en residències resulta difícil de portar a terme sense tocar sous, afirma el president de MIFAS, i assegura que als treballadors de la seva residència se'ls va dir que "mirarien de no tocar sous" i comenta que segons creu, "tampoc seria legal fer el que va fer la Generalitat amb els sous dels funcionaris, arribant a reduir-los fins a un 5%". Tubert afegeix que tot i que el personal de la residència de MIFAS està "angoixat", també "creuen en l'entitat perquè veuen que és forta". Tot i la situació, el president es mostra segur dient que l'entitat té "prou antiguitat com per tenir solvència".

Les caixes també retallen
Les retallades del Govern afecten greument les entitats però, a més, aquestes han vist com també baixava una altra de les seves fonts de finançament: les ajudes ofertes per les caixes. "Abans trobàvem moltes subvencions a les caixes d'estalvi, ara ja no", afirma Tubert. Segons el president de MIFAS, de les 30 caixes on abans de la crisi i les nombroses fusions es podien demanar ajudes, actualment tan sols en queden set que n'ofereixin.

"Les hem demanat a totes i de moment totes han contestat que no excepte una de la qual encara estem esperant resposta". Tubert comenta que les subvencions de les caixes podien arribar als 30.000 euros. Tret de la subvenció pública, aquest any tan sols els han concedit els 40.000 euros del pla Incorpora de La Caixa, el qual no està vinculat a les subvencions que es poden demanar a l'entitat.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Campiones del Món

Foto de la Ruth Vela i Esther García, propietàries i màximes responsables del Ruth Vela Gym de Girona, però també Campiones del Món de Kangoo-Jump. El títol el tenen des d'ahir diumenge, on varen participar amb altres cinc gironines en el Mundial d'aquesta modalitat. Varen competir amb més de 20 equips de diferents països i res, varen guanyar perquè senzillament són les que més emocionaren al públic i als membres del jurat. L'esdeveniment va tenir lloc a Madrid aquest passat cap de setmana. 
Vaig ser testimoni de les primeres passes que la Ruth va fer per composar la representació que varen fer-hi. En qüestió de dies la Ruth va anar cosint una coreografia que va acabar sent molt impactant i contundent. Avui he anat al Gym i han posat per aquesta fotografia. Són excepcionals i els resultats equivalen a l'esforç i la il·lusió que hi han posat. El premi és més que merescut, i res, aquí les teniu.

Dimarts a les sis

Silenci de Puigdemont. Entrarà en escena el proper dimarts a les sis de la tarda. Hi haurà compareixença del President al Ple del Parlament i em penso que serà líder d'audiència. Estem pendents de que el President tingui el seu gran moment, però no sabem que dirà. Hi ha una part del país que vol que proclami la independència, i l'altra part té pànic de que la declari. Coneixent a Puigdemont crec que no farà ni una cosa ni l'altra. Sortirà per dir que ha guanyat, però que no hi haurà entrega de medalles. Suposo que està buscant la manera de sortir de l'etzuc dignament. Estarem pendents d'ell, lògicament. Assumeixo que l'home deu estar vivint moments complicats. No obstant això, la resta dels habitants d'aquest país tampoc ho estem vivint amb massa alegria. Suposem que de tot això en serà conscient.
En aquests moments la qüestió catalana està en el seu màxim punt d'ebullició i no sabem com treure les olles del foc. Podem cremar-nos o sortir escaldats, to…

L'assistent personal

S'està parlant molt de la figura de l'assistent personal, a Catalunya i també a la resta d'Espanya. Em fa gràcia perquè hi ha uns quants polítics que s'apunten a fer i refer la definició d'aquest servei, però ningú s'ha compromès a tirar-la endavant. Diferents governs autonòmics tenen en marxa programes experimentals, crec que també l'Ajuntament de Barcelona i ho són des de fa molts anys. Les coses experimentals haurien de ser senzillament proves, però la manca de compromís i d'interès fa que el concepte s'allargui tot el que es pugui. O sigui que de moment aquí i fora d'aquí (la resta del país) hi ha programes d'assistència personal que han de servir d'experiència. Són molt pocs els afortunats, desenes com a molt, i quan s'exposen com ha de ser aquesta figura, el servei que s'ha de donar i rebre hi ha varietat d'opinions.
Com he dit abans, no crec que el govern català i el govern espanyol tinguin cap interès en posar en mar…