Ves al contingut principal

MIFAS alerta amb les retallades, Diari de Girona d'avui dimecres

CONTRA LES CORDES, MIFAS, l'associació que dóna suport a persones amb discapacitat física a les comarques gironines, està en una situació complicada. El seu funcionament depèn d'unes subvencions que ja han estat retallades, i que poden seguir-ho estant l'any vinent. Els seus responsables afirmen que una nova tisorada impedirà que els serveis que donava l'entitat (i la gent que els feia possibles) puguin mantenir-se.
GIRONA | F.BENEJAM El grup MIFAS de Girona preveu una retallada de prestacions i de personal si les subvencions que reben per funcionar segueixen disminuint. Aquesta entitat de suport a les persones amb discapacitat física de les comarques gironines posa de manifest que la baixada d'ajuts provinents de la Generalitat que hi ha hagut quest any els deixa en una situació realment complicada de cara al 2012. El president de Mifas, Pere Tubert no es mostra gents optimista i lamenta que el Govern hagi trencat els acords per les subvencions que hi havia d'haver per al 2011.  De fet, al llarg d'aquest any l'entitat ja s'ha hagut d'estrènyer el cinturó en diverses àrees ja que les administracions han tancat l'aixeta de les subvencions, uns ajuts que aquestes entitats necessiten per tirar endavant. L'ofec de MIFAS es tradueix en l'aturada o la dificultat de posar en marxa els projectes i programes que desenvolupa.

Tubert explica que on s'ha notat més la baixada de subvencions és als centres especials de treball, és a dir a les empreses que compten amb un 70% o més de la plantilla amb una discapacitat física. En aquests espais, afirma, el Govern ha retallat un 30% per empleat i empresa. Això els deixa amb una dificultat afegida, ja que MIFAS  dóna servei a 300 treballadors en aquests centres de treball. Pel que fa al programa d'integració laboral, Tubert assegura que "de moment es manté", tot i afirmar que "el volum de persones que vénen demanant una feina s'ha multiplicat per quatre i si seguim a aquest ritme i no s'estabilitza, es col·lapasarà i no podrem continuar". La retallada de subvencions també ha posat en perill l'assistència a aquelles persones amb discapacitat que són en una residència. Fins ara els ajuts per sufragar el manteniment a una residència es pagaven a mitges els usuaris i la Generalitat a través d'una partida de subvencions. 


Menys ajuts per residències
Segons Tubert, aquest any l'aportació que han fet els usuaris no ha variat, però en canvi el Govern ha reduït un 3% la seva part. Això, lamenta, s'ha fet malgrat que Mifas i la Generalitat van arribar a un acord "signat" per fixar els mòduls (la quantitat que li pertocava a cada afectat) "que després no s'ha complert". En aquest sentit, unes noves retallades l'any 2012 deixarien aquest servei en una situació més compromesa fins al punt que s'hauria d'acabar cancel·lant: "Esperem que amb el tema de la residència no hi haurà més retallades, perquè si és així, pot esdevenir fatal per a MIFAS. Espero que no haguem d'arribar a aquest punt, perquè si no, no ens en sortirem", respon Tubert. Si bé hi ha alguns serveis que estan a la corda fluixa, d'altres que fins ara oferia s'han deixat de fer enguany. És el cas del programa Respir, un projecte de lleure que Mifas desenvolupava en una residència adaptada. Aquest estiu no es va fer per qüestions econòmiques, com a conseqüència de la falta d'ajuts provinents de les caixes d'estalvi. 


Menys ajuts de les caixes
I és que la manca d'ajuts econòmics no només prové del sector públic. La crisi ha fet que les entitats bancàries també hagin hagut de retallar subvencions, un fet que aquest últim any ha notat MIFAS. Davant d'aquest panorama, els responsables de l'entitat afronten el futur amb més dubtes que certeses. Tubert remarca que "no em fio del que pugui dir un Govern que primer acorda i signa unes subvencions i després les retalla", tot i que creu que "esperem poder continuar sense haver de retallar cap de les 410 persones que treballen a la nostra entitat". Més taxatiu es va mostrar el vicepresident de MIFAS, Albert Carbonell. En declaracions a Radio Girona, va dir que "aquest 2011 ens estan afectant bastant les retallades, i ara estem programent el 2012, en el qual es preveuen més retallades i algun altre programa s'haurà de retocar una mica, com també potser variar una quantitat de treballadors". Així mateix, a partir de l'any vinent les retallades també es poden estendre a aquelles entitats que ofereixen serveis per als discapacitats psíquics. Tubert reconeix que de cara al 2012 "poden patir de cop les retallades que nosaltres ja hem patit enguany i les que es faran l'any vinent. Tenen motius per estar preocupats també". 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Campiones del Món

Foto de la Ruth Vela i Esther García, propietàries i màximes responsables del Ruth Vela Gym de Girona, però també Campiones del Món de Kangoo-Jump. El títol el tenen des d'ahir diumenge, on varen participar amb altres cinc gironines en el Mundial d'aquesta modalitat. Varen competir amb més de 20 equips de diferents països i res, varen guanyar perquè senzillament són les que més emocionaren al públic i als membres del jurat. L'esdeveniment va tenir lloc a Madrid aquest passat cap de setmana. 
Vaig ser testimoni de les primeres passes que la Ruth va fer per composar la representació que varen fer-hi. En qüestió de dies la Ruth va anar cosint una coreografia que va acabar sent molt impactant i contundent. Avui he anat al Gym i han posat per aquesta fotografia. Són excepcionals i els resultats equivalen a l'esforç i la il·lusió que hi han posat. El premi és més que merescut, i res, aquí les teniu.

La Carme de Can Biel

La Carme Sau ens va deixar el passat diumenge a l'edat de 103 anys. Era la dona més gran de les Planes d'Hostoles i un exemple a seguir per a tots. La Carme tenia una filla amb discapacitat i estic convençut que aquest era el motiu pel qual no es podia morir. Fa uns mesos la seva filla ens va deixar i ara la Carme ha pogut marxar tranquil·la. La Carme era una dona estimada, reconeguda i especial. Admirada per tot el poble, va ser una dona vinculada a la vida social de la població, però era una dona valenta perquè durant molts anys, gairebé tota la vida, va ser la mare d'una persona discapacitada a la que va dedicar tot l'amor i la màxima atenció. Conec altres casos semblants, els pares no es poden morir perquè els fills amb problemes han de ser cuidats de manera especial. Ara la Carme ja podia marxar i el seu pas per les nostres vides serà recordat per sempre més. Una dona amb força i una mare exemplar. Moltes gràcies per haver estat tan especial. (A la foto, Carme Sa…

Presentació del llibre "Innovació Social i Discapacitat" a Girona

El dia 17 de novembre a les 18:30h i a la UNED Girona, es farà la presentació del llibre ‘Innovació Social i Discapacitat’, editat en motiu del 50è aniversari de l’Institut Guttmann. El llibre recull les conclusions dels debats portats a terme per més de 400 persones amb discapacitat, professionals i associacions. La iniciativa impulsada per les associacions de persones amb discapacitat representades alConsell Social i de Participació de l’Institut Guttmann, ha comptat amb la col·laboració d’altres associacions de persones de l’àmbit de la discapacitat tant de Catalunya, de la resta de l’Estat i d’Andorra; així com experts i líders d’opinió de diferents àmbits socials. Els debats van sortir de la necessitat que les associacions de persones amb discapacitat de plantejar un discurs renovat i innovador entorn a la situació de discapacitat i d’impulsar un nou relat acord amb els temps nous, centrat en l’exigència en l’execució dels drets, l’apoderament de les persones, la renovació de les…