Ves al contingut principal

Altres maneres de lluitar contra la pobresa

MOCIÓ DEL PSC PER IMPULSAR UN “PLA LOCAL PER A LA INCLUSIÓ SOCIAL I LA LLUITA CONTRA LA POBRESA”Cal dir que d’ençà dels inicis de l’Ajuntament democràtic, a Girona s’ha treballat per construir un model de lluita contra la pobresa que defugís el model de la beneficència i l’assistencialisme. Aquesta línea de treball té el seu exponent més rellevant en el programa “Onyar Est”, que es va portar a terme a la primera meitat dels anys 90 i que va marcar la pauta de la nostra política social. Una de les bases de la mateixa ha estat sempre el treball partenarial amb els diferents agents implicats.

Creiem que aquest és un moment clau per optimitzar els importants recursos humans i materials de què disposa el nostre Ajuntament , i també els que disposen els altres agents que treballen en el mateix sentit en les altres institucions i també en el tercer sector. Per això creiem que seria bo per dissenyar un Pla transversal, que, implicant les diferents àrees municipals, construeixi un espai de treball concertat i conjunt amb la resta d’agents, per fer front a la situació que s’està produint, pal·liar-ne els efectes sobre la població , i fer tota la tasca preventiva que sigui possible.

A més del marc local  hem de tenir presents els nostres marcs de referència. A nivell europeu és l’Estratègia de Lisboa. Igualment cal tenir presents els Plans d’inclusió social espanyol i català, així com el document “Propostes per la lluita contra la pobresa 2012 a Catalunya” Tots aquests elements de referència impulsen els plans d’inclusió social per tal d’afrontar la pobresa i l’exclusió social no tan sols amb polítiques adreçades a l’atenció de les persones afectades, sinó també des de la perspectiva de la prevenció.

Vivim immersos, en aquests darrers anys, en una situació de crisi econòmica que s’està allargant en el temps de forma preocupant. Una de les conseqüències més greus de la mateixa és l’increment alarmant de les taxes d’atur, que té com a conseqüència la precarització de la vida de sectors cada cop més grans de la població. Al mateix temps augmenta el deteriorament de les condicions de vida dels col·lectius més vulnerables de la nostra societat.

A Catalunya, avui, un de cada cinc catalans està en risc de pobresa. Aquesta xifra s’agreuja quan parlem d’infants i de joves. Les dades són preocupants perquè en només cinc anys el risc de pobresa ha augmentat gairebé un 3% i el major increment ha estat en famílies monoparentals amb un o més infants a càrrec. Al mateix temps es detecta una pobresa emergent en persones afectades directament per la situació de crisi que vivim i que fins ara havien estat situades en perfils d’ingressos estàndards. D’altra banda, la pobresa estructural es manté més elevada entre les dones, especialment quan tenen més de 65 anys. Eradicar aquesta situació i evitar l’exclusió social, sobretot, de nens, persones grans, famílies monoparentals, dones, persones amb algún tipus de discapacitat  i en general les persones que viuen soles, ha de ser una de les principals prioritats de tots els governs , inclòs el govern local. En aquest context, cal tenir present que les reformes de la llei 10/1997, de 3 de juliol de la RMI han comportat , a més, un augment considerable de persones pertanyents als col·lectius més vulnerables que no tenen accés a la RMI i, per tant, no disposen de cap prestació o subsidi per viure. La ciutat de Girona i el seu Ajuntament han de procurar respondre de forma extraordinària a una situació que és extraordinària i que és una amenaça evident a la cohesió social de la ciutat.

Per tots aquests motius proposem,

1. Constituir un espai de partenariat que reuneixi tots els agents socials i econòmics rellevants per la lluita contra la pobresa i per la promoció de la inclusió social a la ciutat. Proposem que aquest espai sigui una nova comissió específica del “Consell de cohesió i serveis socials”.

2. Impulsar la redacció conjunta d’un “Pla local d’inclusió social i de lluita contra la pobresa”. Garantir la implicació tranversal de les diferents àrees de l’Ajuntament en aquest treball.

3. Liderar des de l’Ajuntament el treball conjunt i la implementació posterior del Pla. 4. Mentrestant, per poder seguir atenent les situacions d’emergència que han quedat desateses a partir de la reforma de la Llei 10/1997 de 3 de juliol de la RMI, dels problemes de cobrament dels PIRMIS, i del col.lapse dels expedients del mateix, reclamar al Govern de la Generalitat que compensi l’Ajuntament de Girona per els recursos extraordinaris que està destinant a donar resposta a les situacions d’emergència social, com ajuts per deutes de lloguer, ajuts pel pagament de subministraments bàsics com llum i aigua, ajuts per evitar desnonaments, o per alimentació.

Girona, 25 maig de 2012

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Campiones del Món

Foto de la Ruth Vela i Esther García, propietàries i màximes responsables del Ruth Vela Gym de Girona, però també Campiones del Món de Kangoo-Jump. El títol el tenen des d'ahir diumenge, on varen participar amb altres cinc gironines en el Mundial d'aquesta modalitat. Varen competir amb més de 20 equips de diferents països i res, varen guanyar perquè senzillament són les que més emocionaren al públic i als membres del jurat. L'esdeveniment va tenir lloc a Madrid aquest passat cap de setmana. 
Vaig ser testimoni de les primeres passes que la Ruth va fer per composar la representació que varen fer-hi. En qüestió de dies la Ruth va anar cosint una coreografia que va acabar sent molt impactant i contundent. Avui he anat al Gym i han posat per aquesta fotografia. Són excepcionals i els resultats equivalen a l'esforç i la il·lusió que hi han posat. El premi és més que merescut, i res, aquí les teniu.

La Carme de Can Biel

La Carme Sau ens va deixar el passat diumenge a l'edat de 103 anys. Era la dona més gran de les Planes d'Hostoles i un exemple a seguir per a tots. La Carme tenia una filla amb discapacitat i estic convençut que aquest era el motiu pel qual no es podia morir. Fa uns mesos la seva filla ens va deixar i ara la Carme ha pogut marxar tranquil·la. La Carme era una dona estimada, reconeguda i especial. Admirada per tot el poble, va ser una dona vinculada a la vida social de la població, però era una dona valenta perquè durant molts anys, gairebé tota la vida, va ser la mare d'una persona discapacitada a la que va dedicar tot l'amor i la màxima atenció. Conec altres casos semblants, els pares no es poden morir perquè els fills amb problemes han de ser cuidats de manera especial. Ara la Carme ja podia marxar i el seu pas per les nostres vides serà recordat per sempre més. Una dona amb força i una mare exemplar. Moltes gràcies per haver estat tan especial. (A la foto, Carme Sa…

Presentació del llibre "Innovació Social i Discapacitat" a Girona

El dia 17 de novembre a les 18:30h i a la UNED Girona, es farà la presentació del llibre ‘Innovació Social i Discapacitat’, editat en motiu del 50è aniversari de l’Institut Guttmann. El llibre recull les conclusions dels debats portats a terme per més de 400 persones amb discapacitat, professionals i associacions. La iniciativa impulsada per les associacions de persones amb discapacitat representades alConsell Social i de Participació de l’Institut Guttmann, ha comptat amb la col·laboració d’altres associacions de persones de l’àmbit de la discapacitat tant de Catalunya, de la resta de l’Estat i d’Andorra; així com experts i líders d’opinió de diferents àmbits socials. Els debats van sortir de la necessitat que les associacions de persones amb discapacitat de plantejar un discurs renovat i innovador entorn a la situació de discapacitat i d’impulsar un nou relat acord amb els temps nous, centrat en l’exigència en l’execució dels drets, l’apoderament de les persones, la renovació de les…