Ves al contingut principal

Mal ús del sector de la discapacitat

Si ahir deia que és un escàndol la taxa d'atur que estem vivint ho és més encara la que afecta a les persones amb algun tipus de discapacitat. Aquesta setmana la gerent de la Fundació Ramon Noguera afirmava en el Diari de Girona que veu en perill els 115 treballadors que té la institució en diferents centres de treball que hi ha per Girona, tots ells declarats Centres Especials de Treball (CET's). La preocupació no és només pels llocs de treball, també ho són pels serveis que les entitats socials estan donant de forma directe a uns col·lectius que sense ajuda ho tenen molt difícil.

M'agradaria escoltar en aquesta llarga i pesada campanya electoral algunes propostes que parlessin de les persones amb discapacitat i que existissin alguns compromisos que fossin intocables. En primer lloc m'agradaria que cap govern faci ús indegut d'aquests col·lectius vulnerables entre les diferents administracions. L'argument que utilitza la Generalitat constantment és de que ells no tenen la culpa de la situació econòmica i que els responsables de la mala situació econòmica i financera és exclusivament de Madrid. En aquest sentit hauríem de dir que aquesta versió no és presentable ni tampoc justificable. Els ciutadans paguen impostos i els rebots entre diferents governs no pot ser excusa argumental per justificar l'abandonament de determinades polítiques socials i compromisos.

Les entitats que gestionen serveis i són creadores de llocs de treball van una mica venudes i tenen poc marge per fer soroll i protestar de forma contundent contra les situacions que viuen. Però els particulars, els socis, afiliats, simpatitzants o com es digui som lliures de dir-ho tranquil·lament i a més penso que és saludable fer-ho saber a tothom.

Els responsables associatius estan preocupats per la situació, per la manca de concreció i per no treure determinats programes d'acció per incorporar a la gent amb discapacitat en el mercat de treball ordinari, i penso que també és molt preocupant -com deia Pepita Pèrich en el diari- i abans i molt abans el President de MIFAS, Pere Tubert les anades i vingudes de les diferents administracions, posant en qüestió totes les iniciatives empresarials que han tirat endavant les mateixes entitats per donar feia, per donar indepedència i sobretot per donar dignitat a la seva gent, que en aquet cas, també és la meva.

Us penjo un parell de fotografies del Centre Especial de Treball de la Fundació Ramon Noguera d'avui quan he anat a rentar-hi el cotxe. Ho fan molt bé i a més han abaixat els preus, que també penjo. No val la pena portar el cotxe brut, així que ja ho sabeu. Tenen dos centres, un a Montfullà i l'altre al Poligon Industrial Mas Xirgu de Girona, tenen un horari molt ampli i a partir d'ara també accepten targetes de crèdit i dèbit.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Campiones del Món

Foto de la Ruth Vela i Esther García, propietàries i màximes responsables del Ruth Vela Gym de Girona, però també Campiones del Món de Kangoo-Jump. El títol el tenen des d'ahir diumenge, on varen participar amb altres cinc gironines en el Mundial d'aquesta modalitat. Varen competir amb més de 20 equips de diferents països i res, varen guanyar perquè senzillament són les que més emocionaren al públic i als membres del jurat. L'esdeveniment va tenir lloc a Madrid aquest passat cap de setmana. 
Vaig ser testimoni de les primeres passes que la Ruth va fer per composar la representació que varen fer-hi. En qüestió de dies la Ruth va anar cosint una coreografia que va acabar sent molt impactant i contundent. Avui he anat al Gym i han posat per aquesta fotografia. Són excepcionals i els resultats equivalen a l'esforç i la il·lusió que hi han posat. El premi és més que merescut, i res, aquí les teniu.

Dimarts a les sis

Silenci de Puigdemont. Entrarà en escena el proper dimarts a les sis de la tarda. Hi haurà compareixença del President al Ple del Parlament i em penso que serà líder d'audiència. Estem pendents de que el President tingui el seu gran moment, però no sabem que dirà. Hi ha una part del país que vol que proclami la independència, i l'altra part té pànic de que la declari. Coneixent a Puigdemont crec que no farà ni una cosa ni l'altra. Sortirà per dir que ha guanyat, però que no hi haurà entrega de medalles. Suposo que està buscant la manera de sortir de l'etzuc dignament. Estarem pendents d'ell, lògicament. Assumeixo que l'home deu estar vivint moments complicats. No obstant això, la resta dels habitants d'aquest país tampoc ho estem vivint amb massa alegria. Suposem que de tot això en serà conscient.
En aquests moments la qüestió catalana està en el seu màxim punt d'ebullició i no sabem com treure les olles del foc. Podem cremar-nos o sortir escaldats, to…

L'assistent personal

S'està parlant molt de la figura de l'assistent personal, a Catalunya i també a la resta d'Espanya. Em fa gràcia perquè hi ha uns quants polítics que s'apunten a fer i refer la definició d'aquest servei, però ningú s'ha compromès a tirar-la endavant. Diferents governs autonòmics tenen en marxa programes experimentals, crec que també l'Ajuntament de Barcelona i ho són des de fa molts anys. Les coses experimentals haurien de ser senzillament proves, però la manca de compromís i d'interès fa que el concepte s'allargui tot el que es pugui. O sigui que de moment aquí i fora d'aquí (la resta del país) hi ha programes d'assistència personal que han de servir d'experiència. Són molt pocs els afortunats, desenes com a molt, i quan s'exposen com ha de ser aquesta figura, el servei que s'ha de donar i rebre hi ha varietat d'opinions.
Com he dit abans, no crec que el govern català i el govern espanyol tinguin cap interès en posar en mar…