Ves al contingut principal

Més retallades a les persones amb discapacitat

Avui divendres, el Consell de Ministres ha aprovat un projecte de Reial Decret que retalla de forma  considerable el finançament de tot això que dins del sector anomenem "Ajudes Tècniques" i que inclou material ortopèdic i ortoprotèsic. La portaveu del Govern ha dit que tot això ho han de parlar amb les comunitats autònomes i que la pretensió és aconseguir un estalvi de 53 milions d'euros. 

No veig que la notícia hagi causat massa sensació en el sector de la discapacitat. Potser és divendres i no hi haurà reaccions fins el proper dilluns 5 de novembre. Pel que jo he llegit, sembla que totes les persones que tinguin una renda superior al 18.000 euros anuals haurà de fer front al 50 per cent del cost de l'ajuda tècnica, que per cert, serà també establert per un catàleg de preus que sortirà a concurs públic i revisat a fons per abaixar preus. Sembla que hi haurà excepcions en el copagament que es vol establir; els perceptors de Pensions No Contributives, (PNC), els perceptors de PIRMI, així com els aturats de llarga duració. La resta d'usuaris hauran de pagar algun percentatge que mai serà inferior al 40 per cent.

No crec que les Comunitats Autònomes posin fre a la proposta del govern per motius econòmics. No tinc cap esperança de que surti algú demanant la retirada d'aquest projecte de Reial Decret, ni tampoc crec que en aquesta escena tan adversa les entitats de tercer sector presentin alguna batalla a les diferents administracions. En el tema ortoprotèsic les coses sempre han estat molt complicades, tirant a fosques i al darrere d'aquestes necessitats sempre han existit molts interessos.

Aquesta nova retallada de prestacions econòmiques se sumen a les ja viscudes pel sector de la discapacitat; supressió de programes d'independència personal, supressió i eliminació dels programes de formació per a col·lectius amb dificultats especials, la supressió d'inversions en equipaments promoguts pel tercer sector, les especials dificultats per accedir a les pensions de la Seguretat Social, la reducció de subvencions en Centres Especials de Treball i un llarguíssim etcètera...

Estem en un mal moment i els governs d'aquí i d'allà tiren sense cap problema dels més dèbils, dels col·lectius més fàcils d'estirar. I el pitjor és que quan compareixen per explicar els motius d'aquestes retallades ens diuen que és pel bé de tots i que tothom hi sortirà guanyant. El sector de la discapacitat que sempre ha viscut econòmicament per sota de la mitjana és massa dèbil, massa pobre i en certa manera tothom s'hi veu en cor de treure'ns quatre drets que havíem aconseguit en molts anys de lluita i reivindicació.

Acabaré dient que si un país no és capaç de donar un tractament just a la seva gent amb discapacitat no és seriós ni just, és com un país de pas riure.

Enllaç a l'esborrany del Reial Decret; feu clic aquí.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Campiones del Món

Foto de la Ruth Vela i Esther García, propietàries i màximes responsables del Ruth Vela Gym de Girona, però també Campiones del Món de Kangoo-Jump. El títol el tenen des d'ahir diumenge, on varen participar amb altres cinc gironines en el Mundial d'aquesta modalitat. Varen competir amb més de 20 equips de diferents països i res, varen guanyar perquè senzillament són les que més emocionaren al públic i als membres del jurat. L'esdeveniment va tenir lloc a Madrid aquest passat cap de setmana. 
Vaig ser testimoni de les primeres passes que la Ruth va fer per composar la representació que varen fer-hi. En qüestió de dies la Ruth va anar cosint una coreografia que va acabar sent molt impactant i contundent. Avui he anat al Gym i han posat per aquesta fotografia. Són excepcionals i els resultats equivalen a l'esforç i la il·lusió que hi han posat. El premi és més que merescut, i res, aquí les teniu.

Dimarts a les sis

Silenci de Puigdemont. Entrarà en escena el proper dimarts a les sis de la tarda. Hi haurà compareixença del President al Ple del Parlament i em penso que serà líder d'audiència. Estem pendents de que el President tingui el seu gran moment, però no sabem que dirà. Hi ha una part del país que vol que proclami la independència, i l'altra part té pànic de que la declari. Coneixent a Puigdemont crec que no farà ni una cosa ni l'altra. Sortirà per dir que ha guanyat, però que no hi haurà entrega de medalles. Suposo que està buscant la manera de sortir de l'etzuc dignament. Estarem pendents d'ell, lògicament. Assumeixo que l'home deu estar vivint moments complicats. No obstant això, la resta dels habitants d'aquest país tampoc ho estem vivint amb massa alegria. Suposem que de tot això en serà conscient.
En aquests moments la qüestió catalana està en el seu màxim punt d'ebullició i no sabem com treure les olles del foc. Podem cremar-nos o sortir escaldats, to…

L'assistent personal

S'està parlant molt de la figura de l'assistent personal, a Catalunya i també a la resta d'Espanya. Em fa gràcia perquè hi ha uns quants polítics que s'apunten a fer i refer la definició d'aquest servei, però ningú s'ha compromès a tirar-la endavant. Diferents governs autonòmics tenen en marxa programes experimentals, crec que també l'Ajuntament de Barcelona i ho són des de fa molts anys. Les coses experimentals haurien de ser senzillament proves, però la manca de compromís i d'interès fa que el concepte s'allargui tot el que es pugui. O sigui que de moment aquí i fora d'aquí (la resta del país) hi ha programes d'assistència personal que han de servir d'experiència. Són molt pocs els afortunats, desenes com a molt, i quan s'exposen com ha de ser aquesta figura, el servei que s'ha de donar i rebre hi ha varietat d'opinions.
Com he dit abans, no crec que el govern català i el govern espanyol tinguin cap interès en posar en mar…