Ves al contingut principal

Més retallades a les persones amb discapacitat

Avui divendres, el Consell de Ministres ha aprovat un projecte de Reial Decret que retalla de forma  considerable el finançament de tot això que dins del sector anomenem "Ajudes Tècniques" i que inclou material ortopèdic i ortoprotèsic. La portaveu del Govern ha dit que tot això ho han de parlar amb les comunitats autònomes i que la pretensió és aconseguir un estalvi de 53 milions d'euros. 

No veig que la notícia hagi causat massa sensació en el sector de la discapacitat. Potser és divendres i no hi haurà reaccions fins el proper dilluns 5 de novembre. Pel que jo he llegit, sembla que totes les persones que tinguin una renda superior al 18.000 euros anuals haurà de fer front al 50 per cent del cost de l'ajuda tècnica, que per cert, serà també establert per un catàleg de preus que sortirà a concurs públic i revisat a fons per abaixar preus. Sembla que hi haurà excepcions en el copagament que es vol establir; els perceptors de Pensions No Contributives, (PNC), els perceptors de PIRMI, així com els aturats de llarga duració. La resta d'usuaris hauran de pagar algun percentatge que mai serà inferior al 40 per cent.

No crec que les Comunitats Autònomes posin fre a la proposta del govern per motius econòmics. No tinc cap esperança de que surti algú demanant la retirada d'aquest projecte de Reial Decret, ni tampoc crec que en aquesta escena tan adversa les entitats de tercer sector presentin alguna batalla a les diferents administracions. En el tema ortoprotèsic les coses sempre han estat molt complicades, tirant a fosques i al darrere d'aquestes necessitats sempre han existit molts interessos.

Aquesta nova retallada de prestacions econòmiques se sumen a les ja viscudes pel sector de la discapacitat; supressió de programes d'independència personal, supressió i eliminació dels programes de formació per a col·lectius amb dificultats especials, la supressió d'inversions en equipaments promoguts pel tercer sector, les especials dificultats per accedir a les pensions de la Seguretat Social, la reducció de subvencions en Centres Especials de Treball i un llarguíssim etcètera...

Estem en un mal moment i els governs d'aquí i d'allà tiren sense cap problema dels més dèbils, dels col·lectius més fàcils d'estirar. I el pitjor és que quan compareixen per explicar els motius d'aquestes retallades ens diuen que és pel bé de tots i que tothom hi sortirà guanyant. El sector de la discapacitat que sempre ha viscut econòmicament per sota de la mitjana és massa dèbil, massa pobre i en certa manera tothom s'hi veu en cor de treure'ns quatre drets que havíem aconseguit en molts anys de lluita i reivindicació.

Acabaré dient que si un país no és capaç de donar un tractament just a la seva gent amb discapacitat no és seriós ni just, és com un país de pas riure.

Enllaç a l'esborrany del Reial Decret; feu clic aquí.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Campiones del Món

Foto de la Ruth Vela i Esther García, propietàries i màximes responsables del Ruth Vela Gym de Girona, però també Campiones del Món de Kangoo-Jump. El títol el tenen des d'ahir diumenge, on varen participar amb altres cinc gironines en el Mundial d'aquesta modalitat. Varen competir amb més de 20 equips de diferents països i res, varen guanyar perquè senzillament són les que més emocionaren al públic i als membres del jurat. L'esdeveniment va tenir lloc a Madrid aquest passat cap de setmana. 
Vaig ser testimoni de les primeres passes que la Ruth va fer per composar la representació que varen fer-hi. En qüestió de dies la Ruth va anar cosint una coreografia que va acabar sent molt impactant i contundent. Avui he anat al Gym i han posat per aquesta fotografia. Són excepcionals i els resultats equivalen a l'esforç i la il·lusió que hi han posat. El premi és més que merescut, i res, aquí les teniu.

La Carme de Can Biel

La Carme Sau ens va deixar el passat diumenge a l'edat de 103 anys. Era la dona més gran de les Planes d'Hostoles i un exemple a seguir per a tots. La Carme tenia una filla amb discapacitat i estic convençut que aquest era el motiu pel qual no es podia morir. Fa uns mesos la seva filla ens va deixar i ara la Carme ha pogut marxar tranquil·la. La Carme era una dona estimada, reconeguda i especial. Admirada per tot el poble, va ser una dona vinculada a la vida social de la població, però era una dona valenta perquè durant molts anys, gairebé tota la vida, va ser la mare d'una persona discapacitada a la que va dedicar tot l'amor i la màxima atenció. Conec altres casos semblants, els pares no es poden morir perquè els fills amb problemes han de ser cuidats de manera especial. Ara la Carme ja podia marxar i el seu pas per les nostres vides serà recordat per sempre més. Una dona amb força i una mare exemplar. Moltes gràcies per haver estat tan especial. (A la foto, Carme Sa…

Presentació del llibre "Innovació Social i Discapacitat" a Girona

El dia 17 de novembre a les 18:30h i a la UNED Girona, es farà la presentació del llibre ‘Innovació Social i Discapacitat’, editat en motiu del 50è aniversari de l’Institut Guttmann. El llibre recull les conclusions dels debats portats a terme per més de 400 persones amb discapacitat, professionals i associacions. La iniciativa impulsada per les associacions de persones amb discapacitat representades alConsell Social i de Participació de l’Institut Guttmann, ha comptat amb la col·laboració d’altres associacions de persones de l’àmbit de la discapacitat tant de Catalunya, de la resta de l’Estat i d’Andorra; així com experts i líders d’opinió de diferents àmbits socials. Els debats van sortir de la necessitat que les associacions de persones amb discapacitat de plantejar un discurs renovat i innovador entorn a la situació de discapacitat i d’impulsar un nou relat acord amb els temps nous, centrat en l’exigència en l’execució dels drets, l’apoderament de les persones, la renovació de les…