Ves al contingut principal

L'atenció residencial dels discapacitats a Catalunya, el problema

Noticia que publica avui el diari gironí EL PUNT signat per Núria Astorch i en relació al cost de les places residencials i l'aplicació d'aquestes als usuaris. Penjo íntegrament l'article perquè penso que ho explica molt bé. La situació és d'una gravetat extrema i posa en risc la prestació de serveis de les entitats del tercer sector i especialment la qualitat de vida dels companys que tenen una discapacitat física greu i que requereixen atenció residencial. Esperem que la Consellera Munté resolgui el tema com més aviat millor, i deixi viure amb tranquilitat a les persones que reben aquest tipus de serveis, evitant l'allargament del neguit al que estan sotmesos.

EL PUNT Girona, 4 de Novembre de 2014.---discapacitats físics Mifas té a Girona han escrit una carta a la consellera de Benestar Social i Família. Neus Munté, en què li expressen el seu rebuig a l'increment de les quotes que paguen per la plaça residencial –que són concertades–i li demanen que aturi el canvi de preus. Segons expliquen en la carta, que està signada pels 28 usuaris del centre, el copagament màxim establert ha anat augmentant en els darrers anys fins a arribar als 2.324 euros al mes, xifra que representa un 75% del seu valor, que és de 3.095,20 euros. Amb la nova ordre de copagament, vigent des del maig, el preu podria incrementar-se fins a arribar a cobrir al 99% del cost total de la plaça. “Encara que algú tingui els diners, no hauria de pagar tant per viure en una residència quan no té més opció que viure-hi”, s'exposa en l'escrit. A més, els usuaris li recorden a Munté que aquest any ja han patit la retallada dels diners que poden disposar per a les despeses personals, que han passat dels 199 euros al mes als 132. “Senyora consellera, estem convençuts que vostè és una persona humanitària que té un mínim de sensibilitat amb la nostra situació. Per això li demanem que valori l'impacte real d'aquest decret, que aturi el canvi en les quotes i que el decret no s'apliqui”, afegeixen en la carta, en la qual també li fan arribar la disponibilitat a parlar-ne personalment.
El president de Mifas, Albert Carbonell, assegura que l'augment del copagament “és una vergonya” i adverteix que la seva aplicació obligarà alguns residents a deixar el centre. “Tornarem a la situació de vint anys enrere, en què els discapacitats físics havien de quedar-se reclosos a casa. Un país com Catalunya no es pot permetre aquesta situació”, va manifestar Carbonell.
La nova ordre de copagament de les places residencials suposa en alguns casos un increment de les quotes perquè la Generalitat té en compte, a l'hora de fer el càlcul, el patrimoni de l'usuari. En aquest sentit, des de Benestar Social i Família se sosté que fer-ho d'aquesta manera és de justícia social i garanteix la sostenibilitat del sistema. “Si paguen més els que més tenen es garanteix l'atenció a aquells que tenen menys recursos”, van argumentar ahir fonts de la conselleria. Els representants i els usuaris de Mifas estan pendents de mantenir una trobada amb la directora de Benestar Social a Girona, Montserrat Roure, per tractar d'aquest tema.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Campiones del Món

Foto de la Ruth Vela i Esther García, propietàries i màximes responsables del Ruth Vela Gym de Girona, però també Campiones del Món de Kangoo-Jump. El títol el tenen des d'ahir diumenge, on varen participar amb altres cinc gironines en el Mundial d'aquesta modalitat. Varen competir amb més de 20 equips de diferents països i res, varen guanyar perquè senzillament són les que més emocionaren al públic i als membres del jurat. L'esdeveniment va tenir lloc a Madrid aquest passat cap de setmana. 
Vaig ser testimoni de les primeres passes que la Ruth va fer per composar la representació que varen fer-hi. En qüestió de dies la Ruth va anar cosint una coreografia que va acabar sent molt impactant i contundent. Avui he anat al Gym i han posat per aquesta fotografia. Són excepcionals i els resultats equivalen a l'esforç i la il·lusió que hi han posat. El premi és més que merescut, i res, aquí les teniu.

La incompetència absoluta

RENFE és una empresa que està formada bàsicament per un grapat d'incompetents. És una afirmació forta i greu, però a aquestes alçades de la nostra història ja podem confirmar-ho del tot. Un exemple més, el d'avui que explica l'edició local del diari EL PUNT. Es veu que una classe d'Hostalric volien fer una excursió a Girona i una de les alumnes va en cadira de rodes elèctrica. RENFE diu i diu, i al final no diu res. És problema dels usuaris. Més de 100 anys d'història no garantitzen en cap moment la mobilitat d'una part important de la població d'aquest país. El cas que explica el diari és un cas més, dels molts que diàriament es viuen. Gent en cadires o problemes greus de mobilitat que la RENFE els immovilitza encara més. Una empresa pública, de l'estat, o sigui que de tots els contribuents d'aquesta Espanya nostra. 
Mai han tingut cap interès en resoldre els problemes d'accessibilitat. Només han resolt determinats problemes a base de la presi…

Dimarts a les sis

Silenci de Puigdemont. Entrarà en escena el proper dimarts a les sis de la tarda. Hi haurà compareixença del President al Ple del Parlament i em penso que serà líder d'audiència. Estem pendents de que el President tingui el seu gran moment, però no sabem que dirà. Hi ha una part del país que vol que proclami la independència, i l'altra part té pànic de que la declari. Coneixent a Puigdemont crec que no farà ni una cosa ni l'altra. Sortirà per dir que ha guanyat, però que no hi haurà entrega de medalles. Suposo que està buscant la manera de sortir de l'etzuc dignament. Estarem pendents d'ell, lògicament. Assumeixo que l'home deu estar vivint moments complicats. No obstant això, la resta dels habitants d'aquest país tampoc ho estem vivint amb massa alegria. Suposem que de tot això en serà conscient.
En aquests moments la qüestió catalana està en el seu màxim punt d'ebullició i no sabem com treure les olles del foc. Podem cremar-nos o sortir escaldats, to…