Ves al contingut principal

Departament de Treball i els CETS

Recordo perfectament que quan vaig entrar a la Unió Soviètica, coneguda com l'antiga URSS, ara fa 30 anys, se'm va ocórrer preguntar per les persones minusvàlides. L'agent que m'atenia va dir-me que a la Unió Soviètica no hi havia minusvàlids. En Pere Tubert va demanar-me que no fes més preguntes o no sortiríem d'allà de la mateixa manera que havíem entrat. Això era el 30 de juliol de 1987 i va passar a la frontera soviètica amb Polònia, a la ciutat de Brest, ara és una ciutat bielorussa. He de dir que durant els gairebé 30 dies que vàrem conviure per aquells racons no vam veure cap minusvàlid ni res que s'hi assemblés. Suposo que estàvem avisats.

El Departament de Treball i Benestar Social de la Generalitat de Catalunya i en concret la Direcció General d'Economia Social té un discurs semblant. Per resoldre la llista de problemes dels discapacitats d'aquest país, han decidit treure de la llista a tots els que tenen entre un 33 i un 64 per cent de discapacitat, i per tant deixar-los de subvencionar en els Centres Especials de Treball. Una espècie de solució russa de l'any 1987 els ha meravellat de cop i volta. Ho fan fins i tot contradient la normativa vigent, sigui espanyola o russa i tot i estar en l'error, estan del tot convençuts. 

Ahir a la tarda, en seu Parlamentària, el PSC va presentar unes propostes que demanaven que el govern treies una convocatòria de subvencions pels CETS igual a la de finals de 2010, és a dir, sense que hi hagi cap solució russa, i el govern va perdre la votació, donat que la proposta presentada pel grup socialista va tenir el suport de tots els altres grups parlamentaris, exceptuant els diputats de Junts x Sí, o sigui (Pdcat i ERC). Déu n'hi do el que s'ha de veure. 

Per tant, ara, el sector de la discapacitat està pendent de que la gent que governa doni compliment als acords del Parlament i publiquin una nova convocatòria que sigui l'equivalent a la que va sortir anys enrere, és a dir, sense les modificacions que la Conselleria gestionada per ERC vol excloure-hi. Deixar penjat al col·lectiu de persones discapacitades que tinguin entre un 33 i un 64 per cent és un disbarat de dimensions desconegudes. Els responsables d'aquesta proposta haurien d'anar-se'n a casa seva i deixar reposar a les persones i entitats que fa anys que estan treballant sense tanta rancúnia. Dic jo que alguna cosa deu passar amb aquesta gent perquè facin propostes tant excloents, deu haver-hi alguna cosa que se m'escapa, en qualsevol cas, amb gent així no es pot governar un país. Les coses s'han de fer amb il·lusió, no amb ràbia. Si volen fer un nou país, jo encantat, però el que proposen, el que publiquen al DOGC és discriminatori, il·legal i totalment sectari. Les solucions a la russa no són exportables en un país que diu que vol ser modern. Esperem que facin el que el Parlament de Catalunya els va ordenar ahir a la tarda, ben clar i català.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La Carme de Can Biel

La Carme Sau ens va deixar el passat diumenge a l'edat de 103 anys. Era la dona més gran de les Planes d'Hostoles i un exemple a seguir per a tots. La Carme tenia una filla amb discapacitat i estic convençut que aquest era el motiu pel qual no es podia morir. Fa uns mesos la seva filla ens va deixar i ara la Carme ha pogut marxar tranquil·la. La Carme era una dona estimada, reconeguda i especial. Admirada per tot el poble, va ser una dona vinculada a la vida social de la població, però era una dona valenta perquè durant molts anys, gairebé tota la vida, va ser la mare d'una persona discapacitada a la que va dedicar tot l'amor i la màxima atenció. Conec altres casos semblants, els pares no es poden morir perquè els fills amb problemes han de ser cuidats de manera especial. Ara la Carme ja podia marxar i el seu pas per les nostres vides serà recordat per sempre més. Una dona amb força i una mare exemplar. Moltes gràcies per haver estat tan especial. (A la foto, Carme Sa…

Presentació del llibre "Innovació Social i Discapacitat" a Girona

El dia 17 de novembre a les 18:30h i a la UNED Girona, es farà la presentació del llibre ‘Innovació Social i Discapacitat’, editat en motiu del 50è aniversari de l’Institut Guttmann. El llibre recull les conclusions dels debats portats a terme per més de 400 persones amb discapacitat, professionals i associacions. La iniciativa impulsada per les associacions de persones amb discapacitat representades alConsell Social i de Participació de l’Institut Guttmann, ha comptat amb la col·laboració d’altres associacions de persones de l’àmbit de la discapacitat tant de Catalunya, de la resta de l’Estat i d’Andorra; així com experts i líders d’opinió de diferents àmbits socials. Els debats van sortir de la necessitat que les associacions de persones amb discapacitat de plantejar un discurs renovat i innovador entorn a la situació de discapacitat i d’impulsar un nou relat acord amb els temps nous, centrat en l’exigència en l’execució dels drets, l’apoderament de les persones, la renovació de les…

La visió del Canadà

Aquests dies he vist a la televisió la campanya de l'ONCE i la Fundació ONCE i em sorprèn que sigui tan fosc, amb una manca d'optimisme que no m'agrada. No acabo de veure que el missatge sigui positiu i això que la gent de la Fundació ONCE havia fet campanyes diferents i donant una visió de la discapacitat amb missatge de superació. No vull pas dir que sigui dolent, però després de veure'l varies vegades jo diria que fa una mica de por i tot. 
Aquests dies a les xarxes he descobert un anunci del Govern Federal de Canadà que és francament interessant; fet a colors, amb mainada que juguen a bàsquet i on conviden a un vailet que va en cadira de rodes a jugar amb ells. No és el millor comercial de televisió, tampoc és espectacular, però és optimista i inclosiu. En fi, sóc dels que penso que els anuncis de televisió no sempre ajuden, però aquest canadenc té el seu què.