Ves al contingut principal

Centres Especials de Treball i el Rum-Rum

Hi ha en circulació diferents documents que parlen de plantejaments i propostes per modificar la legislació en matèria de centres especials de treball, coneguts aquí com CETS. Alguns d’aquests provenen de la Federació espanyola que agrupa a les principals confederacions, i les idees van en el reforçament de les subvencions públiques que reben aquestes empreses a l’hora de contractar persones discapacitades. També existeixen algunes propostes que plantegen condicionar al màxim qüestions com l’afany lucratiu dels CETS, i potenciar el fet de que siguin les entitats socials, associacions, fundacions, etc.. les que impulsin iniciatives laborals d’aquest tipus.

Admeto que els plantejaments que fan algunes entitats, persones, representants o com es diguin, poden ser interessants, però em sorprèn una mica que es facin propostes que són molt contradictòries, algunes de les quals diuen que només s’han de potenciar les empreses sense afany lucratiu. Sona una mica estrany, a aquestes alçades... També he parlat amb gent que m’ha dit que les subvencions públiques, els recursos per la integració laboral han d’anar destinades a la gent amb discapacitat de veritat. I aquí és allà on he quedat més impressionat; deu haver-hi gent amb discapacitat de mentida. Jo no ho sabia. Tants anys i sense veure-ho!

La realitat és que hi ha una certa preocupació sobre el futur dels Centres Especials de Treball, motivada bàsicament per la baixa productivitat, per la poca viabilitat d’alguns projectes, pels costos de les estructures gerencials, de direcció –que sobrepassen de llarg les de qualsevol empresa privada- i uns models vells, tirant a molt vells que fan figa i que avui no poden tirar de cap de les maneres. Alguns d'aquests CETS han de canviar el xip, i a més fer-ho de pressa...

Trobo a faltar -de moment- plantejaments sobre els models que convenen d’ara en endavant, sobre prospeccions de futur, en el camp de l’especialització de serveis, per exemple –que és on el tenim- i també hi ha una manca de sensibilitat entorn als salaris de la majoria de la gent que treballa en aquests CETS, que al capdavall són empreses amb totes les obligacions i deures, com les altres. Hem de fer una aposta per la gent que hi treballa. Aquest hauria de ser un dels punts forts. Em penso –tinc la sensació- que és una de les nostres debilitats, el punt feble més important.

Hi ha un cert rum-rum sobre tot això. Convé estar a l’aguait de tot aquest debat que s’ha iniciat, en diferents llocs, idees i sensibilitats. Tothom ho fa amb les seves pretensions. La gent de la Federació FECETC –suposo- que també hi dirà la seva i la de Girona hi participarem. Ho farem pensant una mica a mig termini, procurant no perdre l’equilibri.

Per cert, he vist en el bloc d’en Campuzano que ahir al Parlament van aprovar la nova llei de les empreses d’inserció. S’haurà de llegir bé.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Campiones del Món

Foto de la Ruth Vela i Esther García, propietàries i màximes responsables del Ruth Vela Gym de Girona, però també Campiones del Món de Kangoo-Jump. El títol el tenen des d'ahir diumenge, on varen participar amb altres cinc gironines en el Mundial d'aquesta modalitat. Varen competir amb més de 20 equips de diferents països i res, varen guanyar perquè senzillament són les que més emocionaren al públic i als membres del jurat. L'esdeveniment va tenir lloc a Madrid aquest passat cap de setmana. 
Vaig ser testimoni de les primeres passes que la Ruth va fer per composar la representació que varen fer-hi. En qüestió de dies la Ruth va anar cosint una coreografia que va acabar sent molt impactant i contundent. Avui he anat al Gym i han posat per aquesta fotografia. Són excepcionals i els resultats equivalen a l'esforç i la il·lusió que hi han posat. El premi és més que merescut, i res, aquí les teniu.

Set anys del Ruth Vela

El Ruth Vela Gym fa set anys. Ja estan consolidades a la seva nova ubicació. Tenen bona clientela i cada dia millor. No és tampoc casualitat, tant la Ruth com l'Esther treballen molt cada dia, tirar endavant un negoci avui dia no és tant fàcil i, ho fan de manera brillant, amb gran professionalitat i entrega. El dia 15 de juny farà set anys que estan en marxa i a més amb grans èxits internacionals. La mateix Ruth sovint està convidada a l'estranger per participar en jornades demostratives de Kangoo. Que jo recordi en pocs mesos ha estat a Itàlia, Rússia, Ucraïna, Alemanya, Irlanda i no sé on més, té agenda per unes quantes sortides europees més. És el resultat de l'esforç. Aquestes bones amigues fan els primers set anys i jo m'ho miro amb gran entusiasme. Per molts anys.

La Ruth a la Patagònia

La Ruth Vela i la seva tropa són els campions del Món de Kangoo i durant l'any 18 porta un grapat de viatges per tota Europa per fer demostracions i gaudir de l'espectacle que suposa veure-la com la balla amb això del Kangoo. Ara des de fa uns dies la Ruth està a la Patagonia, concretament a Comodoro Rivadavia i serà la protagonista d'unes jornades que s'anomenen Salta Patagonia. S'ho passaran la mar de bé i descobriran a una fantàstica Ruth en acció. Quan torni els espera Milà, on hauran de revalidar el títol de campiones mundials. Segurament no serà fàcil, més que tot perquè la competència és forta, però segur que triomfaran. De moment la tenim ballant gairebé al Pol Sud; allà és primevera i enguany més que mai.