Passa al contingut principal

Llei de la Dependència, la nostra valoració


La Federació ECOM i MIFAS comuniquen la seva decepció amb el desplegament de la Llei de la Depedència

La Federació ECOM afirma que la Llei de Dependència ha defraudat el col·lectiu de les persones amb discapacitat
L’entitat, que representa un col·lectiu de més de 150 associacions de persones amb discapacitat física de l’Estat Espanyol, considera que aquesta llei està lluny de representar el que ja s’anomena la quarta porta de l’Estat del Benestar
Barcelona, 24 de maig de 2007. Coincidint amb l’inici del desplegament de la Llei de Dependència, la Federació ECOM, que des de fa més de 30 anys treballa per a la integració social de les persones amb discapacitat física, es pronuncia per posar de manifest la decepció del col·lectiu de persones amb discapacitat física respecte aquesta norma. La Federació ECOM constata que aquest col·lectiu havia dipositat moltes expectatives en aquesta llei, i que a l’hora de la veritat s’ha trobat amb una norma plena de carències i inconcrecions, que per res representa la quarta pota de l’Estat de Benestar, com l’ha ‘batejat’ el Govern espanyol.
Tot i que la Federació ECOM celebra l’inici de l’aplicació d’aquesta llei, manifesta que seria una llàstima que no s’aprofités l’oportunitat que aquesta norma ofereix per avançar realment en la igualtat d’oportunitats i la no discriminació de les persones amb situació de dependència. En general, la Federació ECOM declama que el desplegament de la Llei compta amb un finançament insuficient, que no fomenta l’autonomia personal i la vida independent de les persones, i es manifesta en contra del copagament dels serveis per part del beneficiari.
Des del coneixement de les necessitats de les persones amb discapacitat física, la Federació ECOM denuncia que:
- la Llei 39/2006, de 14 de diciembre, de Promoción de Autonomía Personal y Atención a las personas en situación de dependencia estableix unes quantitats econòmiques per al seu desplegament totalment insuficients per tal que l’atenció a la dependència assoleixi un tractament equiparable a la salut, l’educació o les pensions, i esdevingui realment el que ja s’anomena ‘la quarta porta de l’Estat del Benestar’.
- l’autonomia personal, el gran objectiu que pretén promocionar aquesta llei, queda totalment diluïda en l’enunciat de la norma, i esdevé una mera declaració d’intencions sense que es despleguin veritables mesures per tal de fomentar la vida independent, l’autogestió i la llibertat d’opció, considerats els principis bàsics de l’autonomia personal.
- l’elaboració del Programa Individual d’Atenció es deixa en mans de tècnics i professionals, i es corre el perill que no es tingui en compte suficientment la voluntat i la decisió de la pròpia persona en situació de dependència, cosa que és fonamental.
- els usuaris hauran de pagar quantitats elevades per poder gaudir dels serveis a què la llei dóna dret, donat que les quantitats establertes per a les prestacions previstes com ‘ajuda’ al cost dels serveis està molt per sota dels costos reals d’aquests serveis, definits pel Sistema Català de Serveis Socials.
- en cap moment no s’ha tingut en compte la càrrega econòmica suplementària que suposa viure amb una discapacitat, ni les diferències del nivell de vida a les diferents Comunitats Autònomes.
- el familiar que hagi de deixar de treballar per atendre una persona amb dependència en l’entorn familiar rebrà una prestació econòmica inferior al Salari Mínim InterProfessional.
- la novetat més notable d’aquesta llei, la prestació per Assistent Personal, dirigida a fomentar la independència de la persona, cobrirà la possibilitat de contractar un assistent personal com a màxim 2 hores per persona/dia. Les persones amb una gran dependència requereixen de suport diverses hores al dia, per tant, seran molts pocs els usuaris que puguin completar el cost d’aquest servei per les hores suficients. Això farà que els sigui difícil evitar l’internament, i que puguin romandre en l’entorn en què desenvolupen la seva vida, un dels principis de la Llei de Dependència.
- que la llei només contempla la prestació del Servei d’Assistent Personal per a les persones amb més gran dependència (grau III), i deixa sense aquest dret les persones amb graus inferiors de dependència, que també necessiten d’aquest servei per desenvolupar les activitats bàsiques de la vida diària i per poder dur una vida independent.

Comentaris

Anònim ha dit…
L´assistent personal que es dona per grau III nivell 2,sols es per discapacitats que treballin o vagin a l´universitat. Per exemple el meu fill no pot treballar ni anar a l´universitat, ell col-labora amb una associacio de gossos d´assistencia com a voluntari i tot que te grau III nivell 2 no te dret a un assitent personal,perque no cobra res de l´associacio. El que no entenc es que vosaltres, ecom... no podeu fer res al respecte, aquesta llei es un engany i no es cumpleix el text de la mateixa llei, NO DISCRIMINACIO . Els que patim aquest frau no estem units i aixi poden fer tot el que fan.

Entrades populars d'aquest blog

Miserables

El govern català ha suprimit avui mateix les bonificacions que les persones amb discapacitat tenien a l'hora de pagar el maleït impost AJD (Actes Jurídics Documentats), que en el nostre cas era del 0,5  per cent, enlloc del 1,5 per cent que pagaven la resta de ciutadans. Els menors de 32 anys també se'n beneficiaven. Una petita bonificació que ajudava a les persones amb discapacitat a l'hora de comprar una vivenda. Doncs ja està, a la reunió del govern d'avui, presidit per en Torra se l'han carregat. Un gran pas per la igualtat d'oportunitats, una mesura molt republicana. El govern de Catalunya diu una cosa en seus discursos i després fa el contrari. Torra, que presideix aquest país és un personatge que fa caure la cara de vergonya, a més ho fa sense cap mena d'escrúpols. Amb aquesta supressió el govern podrà recaptar la miserable xifra de 16,5 milions d'euros. Amb aquesta penya i amb la seva sensibilitat no farem res. Necessitem urgentment una ventada…

Set anys del Ruth Vela

El Ruth Vela Gym fa set anys. Ja estan consolidades a la seva nova ubicació. Tenen bona clientela i cada dia millor. No és tampoc casualitat, tant la Ruth com l'Esther treballen molt cada dia, tirar endavant un negoci avui dia no és tant fàcil i, ho fan de manera brillant, amb gran professionalitat i entrega. El dia 15 de juny farà set anys que estan en marxa i a més amb grans èxits internacionals. La mateix Ruth sovint està convidada a l'estranger per participar en jornades demostratives de Kangoo. Que jo recordi en pocs mesos ha estat a Itàlia, Rússia, Ucraïna, Alemanya, Irlanda i no sé on més, té agenda per unes quantes sortides europees més. És el resultat de l'esforç. Aquestes bones amigues fan els primers set anys i jo m'ho miro amb gran entusiasme. Per molts anys.

La Ruth a la Patagònia

La Ruth Vela i la seva tropa són els campions del Món de Kangoo i durant l'any 18 porta un grapat de viatges per tota Europa per fer demostracions i gaudir de l'espectacle que suposa veure-la com la balla amb això del Kangoo. Ara des de fa uns dies la Ruth està a la Patagonia, concretament a Comodoro Rivadavia i serà la protagonista d'unes jornades que s'anomenen Salta Patagonia. S'ho passaran la mar de bé i descobriran a una fantàstica Ruth en acció. Quan torni els espera Milà, on hauran de revalidar el títol de campiones mundials. Segurament no serà fàcil, més que tot perquè la competència és forta, però segur que triomfaran. De moment la tenim ballant gairebé al Pol Sud; allà és primevera i enguany més que mai.