Passa al contingut principal

La SPP

Em diuen que escrigui alguna cosa sobre la síndrome Post-Polio, a propòsit de les Jornades que varen fer-se a Girona el mes d’octubre, de mans de MIFAS i l’Institut Guttmann, i no sé massa com posar-m’hi. Davant de tot això, he trucat un amic que quan tenia tres anys va tenir polio i l’hi he demanat que em doni la seva opinió de tota aquesta qüestió, a veure que l’hi semblava, especialment la situació que viuen aquestes persones, les dificultats que tenen per exemple de treure’s una prestació d’invalidesa de la Seguretat Social, o els altres problemes que han tingut al llarg de la vida.

Quan vaig trucar a aquesta persona, va dir-me que era evident que una persona que havia tingut la polio fa anys, havia fet un esforç personal molt important al llarg de la seva vida, de manera addicional per entendre’ns. La dificultat física ha estat molt important i són persones que han desenvolupat tot tipus d’activitats; s’han integrat laboralment, han fet un esforç per viure i no sempre han tingut les eines necessàries per poder-ho fer.

Em va dir també que tenia un cert envelliment prematur. Sona una mica estrany, però és una evidència que a vegades costa una mica d’entendre. L’esforç físic ha comportat una conseqüència complementària; l’envelliment abans d’hora, la fatiga de tot el sistema articular d’una persona. Quan un té 45 o 50 anys sembla que en porta 10 o 12 més del compte. Sembla que al final un arrossega la seva pròpia vida i una mica més.

Les autoritats sanitàries i de caràcter social del país han optat per una decisió gairebé fantàstica, i que es pot resumir fàcilment. No fer res. És segurament l’opció més senzilla i també més barata, perquè al final si han de fer-hi alguna cosa, creuen que pot costar molts calers. La gent que té la SPP no tenen la SPP, i per tant aquest problema no existeix, o no està contemplat.

L’amic em comentava de forma molt irònica que en certa manera a la vida han estat enganyats; que han fet un esforç creient que algun dia tindrien una certa compensació, i que ara, a l’hora de la veritat, quan físicament estan molt més afectats que qualsevol altra persona no se’ls reconeix el paper que han fet al llarg de la vida. Em sento estafat, em deia en veu alta i de forma contundent.

Tampoc sembla que sigui tant difícil poder tenir estadístiques fiables sobre la gent que ara fa uns anys van tenir la polio, i de manera excepcional poder prendre alguna mesura que compensés la situació viscuda, sobretot aquells i aquelles que ara físicament estan una mica fora de combat. No seria una xifra gaire important, no estem parlant de milers i milers de persones, no seria un gran desori per l’administració pública ni tampoc per la caixa de la Seguretat Social, entitat que per cert no els ha fet cap tracte diferencial a l’hora de contribuir-hi.

La SPP no és només una qüestió que les autoritats han de resoldre per la seva veritable existència, s’ha de fer-hi una intervenció política que serveixi per reconèixer una gent que al llarg de la seva vida no ho ha tingut gens fàcil i ho ha fet sense cap tipus d’ajuda. És de justícia per tant que ara mateix, en el moment que estem, i quan tothom parla de les magnífiques polítiques socials, que es fes un petit apuntament, que tindria la seva lògica i el seu punt just, no seria pas tant difícil, dic jo.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Miserables

El govern català ha suprimit avui mateix les bonificacions que les persones amb discapacitat tenien a l'hora de pagar el maleït impost AJD (Actes Jurídics Documentats), que en el nostre cas era del 0,5  per cent, enlloc del 1,5 per cent que pagaven la resta de ciutadans. Els menors de 32 anys també se'n beneficiaven. Una petita bonificació que ajudava a les persones amb discapacitat a l'hora de comprar una vivenda. Doncs ja està, a la reunió del govern d'avui, presidit per en Torra se l'han carregat. Un gran pas per la igualtat d'oportunitats, una mesura molt republicana. El govern de Catalunya diu una cosa en seus discursos i després fa el contrari. Torra, que presideix aquest país és un personatge que fa caure la cara de vergonya, a més ho fa sense cap mena d'escrúpols. Amb aquesta supressió el govern podrà recaptar la miserable xifra de 16,5 milions d'euros. Amb aquesta penya i amb la seva sensibilitat no farem res. Necessitem urgentment una ventada…

Set anys del Ruth Vela

El Ruth Vela Gym fa set anys. Ja estan consolidades a la seva nova ubicació. Tenen bona clientela i cada dia millor. No és tampoc casualitat, tant la Ruth com l'Esther treballen molt cada dia, tirar endavant un negoci avui dia no és tant fàcil i, ho fan de manera brillant, amb gran professionalitat i entrega. El dia 15 de juny farà set anys que estan en marxa i a més amb grans èxits internacionals. La mateix Ruth sovint està convidada a l'estranger per participar en jornades demostratives de Kangoo. Que jo recordi en pocs mesos ha estat a Itàlia, Rússia, Ucraïna, Alemanya, Irlanda i no sé on més, té agenda per unes quantes sortides europees més. És el resultat de l'esforç. Aquestes bones amigues fan els primers set anys i jo m'ho miro amb gran entusiasme. Per molts anys.

La Ruth a la Patagònia

La Ruth Vela i la seva tropa són els campions del Món de Kangoo i durant l'any 18 porta un grapat de viatges per tota Europa per fer demostracions i gaudir de l'espectacle que suposa veure-la com la balla amb això del Kangoo. Ara des de fa uns dies la Ruth està a la Patagonia, concretament a Comodoro Rivadavia i serà la protagonista d'unes jornades que s'anomenen Salta Patagonia. S'ho passaran la mar de bé i descobriran a una fantàstica Ruth en acció. Quan torni els espera Milà, on hauran de revalidar el títol de campiones mundials. Segurament no serà fàcil, més que tot perquè la competència és forta, però segur que triomfaran. De moment la tenim ballant gairebé al Pol Sud; allà és primevera i enguany més que mai.