Passa al contingut principal

Diari de Girona, Residència de MIFAS

DIARI DE GIRONA, Publicat avui 4 de gener de 2008. Fer obres per crear quatre noves places a la residència que té al carrer Empúries de Girona. I obrir dos nous equipaments a la ciutat i en algun punt de la costa de l'Empordà. El primer projecte ja s'està fent realitat (de fet, les obres són a punt de començar) i els altres dos els està estudiant però falta perfilar-los i definir-ne el finançament. L'entitat gironina Mifas (Minusvàlids Físics Associats) té clar que tot plegat ha de ser una realitat, i més tenint en compte que hi ha llista d'espera. De moment, els treballs a l'edifici del carrer Empúries estan a punt de començar amb els diners que l'entitat ha rebut d'una caixa d'estalvis i de l'Estat. Es tracta de l'única residència que ara mateix té Mifas (i una de les úniques de la demarcació per a persones amb discapacitat física), i és el lloc on viuen 32 persones: 28 a la residència pròpiament dita i 4 a la llar residència, aquestes últimes amb un grau de disminució menor. Però n'hi ha unes quantes més que esperen tenir un lloc per viure sense haver de dependre dels familiars. "Viure a la residència ha de ser com estar a casa", explica la directora del centre, Susi Molina, que afegeix que per això mateix l'objectiu no és que hi hagi moltes places, i que explica que "és molt difícil que hi hagi llocs lliures perquè la gent es queda aquí fins que decideix marxar o mor".És probable que algunes de les persones que ara mateix l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (Icass) de la Generalitat té en llista d'espera tinguin lloc d'aquí a poc temps a la residència de Mifas perquè l'entitat hi afegirà quatre noves places amb els diners que ha rebut d'una donació de Caixa Sabadell: 21.000 euros, que se sumen a una quantiat similar que abans hi havia destinat el Ministeri d'Educació, Política Social i Esports.

L'obra és complicada perquè s'ha de tirar a terra una part de l'edifici, la que actualment ocupen els despatxos mèdics i d'infermeria i els espais per als voluntaris, i fer que estigui condicionat per a persones que van amb cadires de rodes: passadissos de com a mínim un metre vint d'amplada, ascensors més amples i habitacions amb un espai lliure de com a mínim tres metres de diàmetre perquè els que van amb cadires puguin moure's-hi sense problemes.Projecte inèditA banda d'aquesta residència, a Girona ciutat Mifas està estudiant seriosament obrir un altre centre que té unes característiques que no encaixen amb cap dels tipus de llar per a discapacitats físics que té en compte el Departament d'Acció Social i Ciutadania. "Tindria, com la del carrer Empúries, les portes obertes i cap horari d'entrada o sortida, però seria un lloc amb facilitats per a les persones que volguessin venir des de fora de Girona cap a la ciutat amb l'objectiu d'estudiar-hi o de treballar-hi. Serien persones amb un grau de discapacitat que no requerís haver-los de fer canvis de postures a la nit, i interessades en el model econòmic que es plantegés", diu Molina.I és que les persones que viuen en residències com la que ara té Mifas a Girona acaben disposant finalment d'un 25% per cent de la paga que els pertoca per la seva minusvalidesa, al voltant d'uns 190 euros al mes. La resta se'ls queda l'Icass i els fa servir per pagar la residència. Si aquestes persones estan ocupades en un Centre Especial de Treball (empreses que tenen un elevat nombre d'empleats amb discapacitats), "el sou que cobren és tan poc que moltes vegades es pregunten si els val la pena treballar", afegeix la directora del centre.Per tot plegat, diu, caldria buscar solucions "atractives" per a les persones que anessin a la nova residència, que es preveu que sobretot serien joves que han patit discapacitats per malalties o accidents.

A prop del mar. D'altra banda, l'entitat ha explicat que també té en ment crear una altra residència en algun punt de la costa de l'Empordà. En aquest cas, seria similar a la del carrer Empúries però tindria places de respir (aquelles on van les persones amb discapacitat física que viuen amb familiars però que se'n separen en períodes concrets, com els caps de setmana) i fins i tot podria ser un destí de programa de vacances.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Miserables

El govern català ha suprimit avui mateix les bonificacions que les persones amb discapacitat tenien a l'hora de pagar el maleït impost AJD (Actes Jurídics Documentats), que en el nostre cas era del 0,5  per cent, enlloc del 1,5 per cent que pagaven la resta de ciutadans. Els menors de 32 anys també se'n beneficiaven. Una petita bonificació que ajudava a les persones amb discapacitat a l'hora de comprar una vivenda. Doncs ja està, a la reunió del govern d'avui, presidit per en Torra se l'han carregat. Un gran pas per la igualtat d'oportunitats, una mesura molt republicana. El govern de Catalunya diu una cosa en seus discursos i després fa el contrari. Torra, que presideix aquest país és un personatge que fa caure la cara de vergonya, a més ho fa sense cap mena d'escrúpols. Amb aquesta supressió el govern podrà recaptar la miserable xifra de 16,5 milions d'euros. Amb aquesta penya i amb la seva sensibilitat no farem res. Necessitem urgentment una ventada…

Set anys del Ruth Vela

El Ruth Vela Gym fa set anys. Ja estan consolidades a la seva nova ubicació. Tenen bona clientela i cada dia millor. No és tampoc casualitat, tant la Ruth com l'Esther treballen molt cada dia, tirar endavant un negoci avui dia no és tant fàcil i, ho fan de manera brillant, amb gran professionalitat i entrega. El dia 15 de juny farà set anys que estan en marxa i a més amb grans èxits internacionals. La mateix Ruth sovint està convidada a l'estranger per participar en jornades demostratives de Kangoo. Que jo recordi en pocs mesos ha estat a Itàlia, Rússia, Ucraïna, Alemanya, Irlanda i no sé on més, té agenda per unes quantes sortides europees més. És el resultat de l'esforç. Aquestes bones amigues fan els primers set anys i jo m'ho miro amb gran entusiasme. Per molts anys.

La Ruth a la Patagònia

La Ruth Vela i la seva tropa són els campions del Món de Kangoo i durant l'any 18 porta un grapat de viatges per tota Europa per fer demostracions i gaudir de l'espectacle que suposa veure-la com la balla amb això del Kangoo. Ara des de fa uns dies la Ruth està a la Patagonia, concretament a Comodoro Rivadavia i serà la protagonista d'unes jornades que s'anomenen Salta Patagonia. S'ho passaran la mar de bé i descobriran a una fantàstica Ruth en acció. Quan torni els espera Milà, on hauran de revalidar el títol de campiones mundials. Segurament no serà fàcil, més que tot perquè la competència és forta, però segur que triomfaran. De moment la tenim ballant gairebé al Pol Sud; allà és primevera i enguany més que mai.