Passa al contingut principal

Diari de Girona, notícia d'avui sobre la Dependència a Girona

MIFAS critica que la Llei de la dependència descompta ajudes de la Seguretat Social
Alguns dels socis de l'entitat no s'han acollit a la norma perquè havien de cobrar zero euros


Roser Reyner
http://www.diaridegirona.cat/ Girona. A principis de desembre l'associació gironina Mifas -Minusvàlids Físics Associats- denunciava que cap gironí amb dependència havia cobrat ni un cèntim fruit de la Llei de la dependència, que va entrar en vigor a principis del 2007. Passats cinc mesos, l'entitat, que compta amb 2.800 socis, critica el gran caos informatiu entorn d'aquesta norma, i assegura que no coneix ni la quantitat de persones gironines valorades fins al moment ni tampoc les que estan cobrant els ajuts i quines quantitats estan rebent. El que sí se sap, segons ha explicat el president de Mifas, Pere Tubert, és que alguns dels socis de l'entitat han optat per no demanar els ajuts de la Llei de ladependència, conscients que acabarien reduïts a zero pels descomptes que s'hi apliquen. Tubert explica que aquests descomptes es fan a les persones que reben el complement per a tercera persona de la Seguretat Social. És a dir, les que cobren més de l'Estat perquè la seva discapacitat els obliga a tenir sempre algú al costat per vestir-se, menjar o anar al lavabo.

A Espanya, totes les persones que tenen alguna discapacitat tenen dret a cobrar una pensió de la Seguretat Social, que pot ser contributiva -per als qui hagin treballat, i per tant pagat Seguretat Social- o no contributiva -per als qui no hagin treballat-. Quan la discapacitat que pateixen és tan important que requereix tenir una altra persona al costat per fer les activitats pròpies de la vida quotidiana, aquests ciutadans reben un complement per a tercera persona de la Seguretat Social, que representa aproximadament un 50 per cent més de pensió. Malgrat que la discapacitat -per a la qual es donen ajudes de la Seguretat Social des de fa anys- i la dependència es valoren de forma diferent, la Llei de la dependència només preveu ajudes, en la seva primera fase d'aplicació, per als grans dependents, és a dir, les persones que necessiten tenir sempre algú al costat per dur a terme les seves activitats diàries.Per tant, en molts casos els actuals beneficiats de la Llei de la dependència són els mateixos que cobren el complement per a tercera persona de la Seguretat Social. Un complement que en bona part se'ls descompta: "Pot ser que cobris més per tercera persona que el que ara et volen pagar per la Llei de la dependència. Pot ser que volent afavorir el gran dependent se l'acabi perjudicant", ha insistit Tubert.

Massa poc per viure"Una persona que ha de pagar-ne una altra o unes altres perquè l'ajudin cada dia no pot viure amb 700 o 800 euros al mes", indica el president de Mifas, que afegeix que de la Llei de la dependència no se n'ha derivat la creació de cap nova residència per a discapacitats físics assistits: "A les comarques gironines només hi ha dues residències per a grans dependents, que sumen tan sols 64 places", ha subratllat Tubert. Malgrat tot, el president de Mifas no es mostra sorprès: "No tenia expectatives per la Llei de la dependència", diu.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Miserables

El govern català ha suprimit avui mateix les bonificacions que les persones amb discapacitat tenien a l'hora de pagar el maleït impost AJD (Actes Jurídics Documentats), que en el nostre cas era del 0,5  per cent, enlloc del 1,5 per cent que pagaven la resta de ciutadans. Els menors de 32 anys també se'n beneficiaven. Una petita bonificació que ajudava a les persones amb discapacitat a l'hora de comprar una vivenda. Doncs ja està, a la reunió del govern d'avui, presidit per en Torra se l'han carregat. Un gran pas per la igualtat d'oportunitats, una mesura molt republicana. El govern de Catalunya diu una cosa en seus discursos i després fa el contrari. Torra, que presideix aquest país és un personatge que fa caure la cara de vergonya, a més ho fa sense cap mena d'escrúpols. Amb aquesta supressió el govern podrà recaptar la miserable xifra de 16,5 milions d'euros. Amb aquesta penya i amb la seva sensibilitat no farem res. Necessitem urgentment una ventada…

Set anys del Ruth Vela

El Ruth Vela Gym fa set anys. Ja estan consolidades a la seva nova ubicació. Tenen bona clientela i cada dia millor. No és tampoc casualitat, tant la Ruth com l'Esther treballen molt cada dia, tirar endavant un negoci avui dia no és tant fàcil i, ho fan de manera brillant, amb gran professionalitat i entrega. El dia 15 de juny farà set anys que estan en marxa i a més amb grans èxits internacionals. La mateix Ruth sovint està convidada a l'estranger per participar en jornades demostratives de Kangoo. Que jo recordi en pocs mesos ha estat a Itàlia, Rússia, Ucraïna, Alemanya, Irlanda i no sé on més, té agenda per unes quantes sortides europees més. És el resultat de l'esforç. Aquestes bones amigues fan els primers set anys i jo m'ho miro amb gran entusiasme. Per molts anys.

La Ruth a la Patagònia

La Ruth Vela i la seva tropa són els campions del Món de Kangoo i durant l'any 18 porta un grapat de viatges per tota Europa per fer demostracions i gaudir de l'espectacle que suposa veure-la com la balla amb això del Kangoo. Ara des de fa uns dies la Ruth està a la Patagonia, concretament a Comodoro Rivadavia i serà la protagonista d'unes jornades que s'anomenen Salta Patagonia. S'ho passaran la mar de bé i descobriran a una fantàstica Ruth en acció. Quan torni els espera Milà, on hauran de revalidar el títol de campiones mundials. Segurament no serà fàcil, més que tot perquè la competència és forta, però segur que triomfaran. De moment la tenim ballant gairebé al Pol Sud; allà és primevera i enguany més que mai.