Passa al contingut principal

Notícia al Diari de Girona

Avui diumenge ha sortit publicada aquesta notícia en el Diari de Girona en la que MIFAS mostra el seu malestar per la situació de les retallades. Penso que l'entitat hauria de tenir més suport institucional del que té, és mereix una mica més de reconeixament donat que fa una molt bona feina. Cal tenir present la situació, però també l'administració catalana ha de tenir en compte que els entitats com MIFAS són part de la solució, no del problema.

Les retallades de la Generalitat van en totes direccions. Un dels últims col·lectius en veure's afectat per les tisorades del Govern convergent ha estat el de les persones discapacitades. El maig es va anunciar a les entitats que vetllen per la integració de les persones amb alguna classe de disminució, física o psíquica, que els increments de plantilla des del gener no rebrien cap mena de subvenció pública. A aquesta notícia s'hi sumava la d'una reducció de la subvenció de sou del personal dels Centres Especials de Treball, la qual passava del 75% al 50%.
La notificació de la darrera retallada es va rebre el passat 29 de juliol amb data d'aplicació a 1 d'agost. En aquesta carta enviada per correu electrònic, l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) informa de reduccions en el que cobren els centres per persona atesa: 3% en residències, 2% en serveis prelaborals i 4,5% a les llars residència -aquesta última aplicable a partir del dia 1 de setembre. La carta, dirigida a totes les entitats que treballen per a discapacitats físics i intel·lectuals, afegeix que els "nous mòduls econòmics per a la prestació de serveis socials es mantindran durant el 2012".
Tanmateix, la subvenció general en concepte de treballadors i despeses d'oficina que es consideren imprescindibles per poder realitzar l'activitat amb normalitat no s'ha reduït. MIFAS, entitat gironina dedicada a la integració social i laboral de discapacitats físics, rebrà 211.500 euros, sempre i quan els pugui justificar, des de la Generalitat.

Un creixement difícil
La principal crítica que s'emet des de MIFAS és el poc temps que es deixa a les entitats per aplicar els canvis: "Ens agradaria saber les coses amb temps i que la Generalitat ens tingués realment en compte". Enguany MIFAS ha vist augmentar en un 43% la quantitat de persones que necessiten la seva mediació per tal de trobar feina. Arran d'aquest creixement excepcional l'entitat s'ha vist obligada a augmentar l'equip de persones dedicades a la recerca d'ofertes laborals pels demandants, passant de sis a nou. El nombre de treballadors del grup MIFAS també ha augmentat des de principis d'any i entre tots sumen un total de vint persones. Aquest increment de personal no serà cobert des de la Generalitat amb cap mena de subvenció tal i com anunciaven el mes de maig, fet que des de MIFAS es veu amb certa por tenint en compte que són una entitat sense ànim de lucre. Segons Pere Tubert, president de MIFAS, el principal problema és que l'avís va arribar el maig amb efectes a mes de gener: "Se'ns va dir amb efectes retroactius, com representa que hi hem de fer front?"

La reducció dels mòduls tampoc està lliure de polèmica. El 2008-2009 van augmentar un 1,4% segons afirma Tubert però amb l'actual reducció d'entre un 2% i un 4,5% en funció del servei prestat es torna a nivells d'ajuda inferiors als del 2008. El fet de rebre la notificació de reducció pressupostària dos dies abans de la seva entrada en vigor ha fet que els centres i les entitats no hagin tingut temps de "fer números" critica Tubert. Una reducció del 3% en residències resulta difícil de portar a terme sense tocar sous, afirma el president de MIFAS, i assegura que als treballadors de la seva residència se'ls va dir que "mirarien de no tocar sous" i comenta que segons creu, "tampoc seria legal fer el que va fer la Generalitat amb els sous dels funcionaris, arribant a reduir-los fins a un 5%". Tubert afegeix que tot i que el personal de la residència de MIFAS està "angoixat", també "creuen en l'entitat perquè veuen que és forta". Tot i la situació, el president es mostra segur dient que l'entitat té "prou antiguitat com per tenir solvència".

Les caixes també retallen
Les retallades del Govern afecten greument les entitats però, a més, aquestes han vist com també baixava una altra de les seves fonts de finançament: les ajudes ofertes per les caixes. "Abans trobàvem moltes subvencions a les caixes d'estalvi, ara ja no", afirma Tubert. Segons el president de MIFAS, de les 30 caixes on abans de la crisi i les nombroses fusions es podien demanar ajudes, actualment tan sols en queden set que n'ofereixin.

"Les hem demanat a totes i de moment totes han contestat que no excepte una de la qual encara estem esperant resposta". Tubert comenta que les subvencions de les caixes podien arribar als 30.000 euros. Tret de la subvenció pública, aquest any tan sols els han concedit els 40.000 euros del pla Incorpora de La Caixa, el qual no està vinculat a les subvencions que es poden demanar a l'entitat.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Miserables

El govern català ha suprimit avui mateix les bonificacions que les persones amb discapacitat tenien a l'hora de pagar el maleït impost AJD (Actes Jurídics Documentats), que en el nostre cas era del 0,5  per cent, enlloc del 1,5 per cent que pagaven la resta de ciutadans. Els menors de 32 anys també se'n beneficiaven. Una petita bonificació que ajudava a les persones amb discapacitat a l'hora de comprar una vivenda. Doncs ja està, a la reunió del govern d'avui, presidit per en Torra se l'han carregat. Un gran pas per la igualtat d'oportunitats, una mesura molt republicana. El govern de Catalunya diu una cosa en seus discursos i després fa el contrari. Torra, que presideix aquest país és un personatge que fa caure la cara de vergonya, a més ho fa sense cap mena d'escrúpols. Amb aquesta supressió el govern podrà recaptar la miserable xifra de 16,5 milions d'euros. Amb aquesta penya i amb la seva sensibilitat no farem res. Necessitem urgentment una ventada…

Set anys del Ruth Vela

El Ruth Vela Gym fa set anys. Ja estan consolidades a la seva nova ubicació. Tenen bona clientela i cada dia millor. No és tampoc casualitat, tant la Ruth com l'Esther treballen molt cada dia, tirar endavant un negoci avui dia no és tant fàcil i, ho fan de manera brillant, amb gran professionalitat i entrega. El dia 15 de juny farà set anys que estan en marxa i a més amb grans èxits internacionals. La mateix Ruth sovint està convidada a l'estranger per participar en jornades demostratives de Kangoo. Que jo recordi en pocs mesos ha estat a Itàlia, Rússia, Ucraïna, Alemanya, Irlanda i no sé on més, té agenda per unes quantes sortides europees més. És el resultat de l'esforç. Aquestes bones amigues fan els primers set anys i jo m'ho miro amb gran entusiasme. Per molts anys.

La Ruth a la Patagònia

La Ruth Vela i la seva tropa són els campions del Món de Kangoo i durant l'any 18 porta un grapat de viatges per tota Europa per fer demostracions i gaudir de l'espectacle que suposa veure-la com la balla amb això del Kangoo. Ara des de fa uns dies la Ruth està a la Patagonia, concretament a Comodoro Rivadavia i serà la protagonista d'unes jornades que s'anomenen Salta Patagonia. S'ho passaran la mar de bé i descobriran a una fantàstica Ruth en acció. Quan torni els espera Milà, on hauran de revalidar el títol de campiones mundials. Segurament no serà fàcil, més que tot perquè la competència és forta, però segur que triomfaran. De moment la tenim ballant gairebé al Pol Sud; allà és primevera i enguany més que mai.