Passa al contingut principal

Participacions Preferents

Estem vivint un moments molt complicats en tots els àmbits i per tant cal recuperar la confiança dels ciutadans cap a les seves institucions i també cal posar eines per refiar-nos de l’economia i de la gent que en certa manera l’administra.

En aquestes darreres setmanes s’estan vivint informacions que compliquen i molt la confiança econòmica; parlo de les participacions preferents que les entitats d’estalvi han col·locat als petits estalviadors, durants els anys 2008, 2009 i 2010. Des de fa uns anys les entitats financeres importants oferien als seus clients la possibilitat d’invertir diners a un tipus d’interès una mica superior a la mitjana amb la condició de que si calia era fàcil recuperar les quantitats invertides. Ara, de cop, la banca comunica als seus clients que aquell producte ja no val el preu que tenia i que recuperar la liquiditat s’ha complicat.

Algunes d’aquestes financeres han transformat aquelles opcions preferents en altres productes semblants però que tenen un termini (en general uns 10 anys) i d’altres han ofert als seus clients la possibilitat de tornar-los els diners, sempre i quan el client perdi una part de la inversió. (en alguns casos la pèrdua és del 30 al 40 per cent), el cas d’Ibercaja per exemple.

La pregunta que jo faig és si tot això pot fer-se sense que passi absolutament res, vull dir que tot plegat estigui basat únicament amb canvis de normativa i sanejaments bancaris. ¿És que la paraula d’una entitat financera –seriosa- deixa de ser un compromís? --¿Qui assumirà les pèrdues que la clientela tindrà? – També una reflexió per saber quin paper hi juguen aquí les entitats reguladores; diguem-ne el Banc d’Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors. ¿Què han dit de tot això? -- ¿On estaven en el moment que les financeres endossaven aquests productes als petits estalviadors?

No vull parlar de “corralitos” i altres denominacions perilloses, però tot això no pot fer-se en un país que presumeixi d’una mica de serietat. No és normal que no passi res i que algú que hauria hagut de donar alguna explicació, ara no digui res. La confiança que s’ha de recuperar també comença per la seguretat jurídica i seriosa de qui gestiona els recursos econòmics dels seus ciutadans, i aquests esperen de les entitats reguladores alguna actitud que vagi una mica més enllà de la presència en forma de sofà. Aquestes reguladores són públiques i han de protegir els interessos generals, i no només d’una banca que té problemes i ara els resolt fent trampes, amb la mirada distreta de l'Estat. Hi ha molta gent decebuda i preocupada i no m'extranya gens.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Miserables

El govern català ha suprimit avui mateix les bonificacions que les persones amb discapacitat tenien a l'hora de pagar el maleït impost AJD (Actes Jurídics Documentats), que en el nostre cas era del 0,5  per cent, enlloc del 1,5 per cent que pagaven la resta de ciutadans. Els menors de 32 anys també se'n beneficiaven. Una petita bonificació que ajudava a les persones amb discapacitat a l'hora de comprar una vivenda. Doncs ja està, a la reunió del govern d'avui, presidit per en Torra se l'han carregat. Un gran pas per la igualtat d'oportunitats, una mesura molt republicana. El govern de Catalunya diu una cosa en seus discursos i després fa el contrari. Torra, que presideix aquest país és un personatge que fa caure la cara de vergonya, a més ho fa sense cap mena d'escrúpols. Amb aquesta supressió el govern podrà recaptar la miserable xifra de 16,5 milions d'euros. Amb aquesta penya i amb la seva sensibilitat no farem res. Necessitem urgentment una ventada…

Set anys del Ruth Vela

El Ruth Vela Gym fa set anys. Ja estan consolidades a la seva nova ubicació. Tenen bona clientela i cada dia millor. No és tampoc casualitat, tant la Ruth com l'Esther treballen molt cada dia, tirar endavant un negoci avui dia no és tant fàcil i, ho fan de manera brillant, amb gran professionalitat i entrega. El dia 15 de juny farà set anys que estan en marxa i a més amb grans èxits internacionals. La mateix Ruth sovint està convidada a l'estranger per participar en jornades demostratives de Kangoo. Que jo recordi en pocs mesos ha estat a Itàlia, Rússia, Ucraïna, Alemanya, Irlanda i no sé on més, té agenda per unes quantes sortides europees més. És el resultat de l'esforç. Aquestes bones amigues fan els primers set anys i jo m'ho miro amb gran entusiasme. Per molts anys.

La Ruth a la Patagònia

La Ruth Vela i la seva tropa són els campions del Món de Kangoo i durant l'any 18 porta un grapat de viatges per tota Europa per fer demostracions i gaudir de l'espectacle que suposa veure-la com la balla amb això del Kangoo. Ara des de fa uns dies la Ruth està a la Patagonia, concretament a Comodoro Rivadavia i serà la protagonista d'unes jornades que s'anomenen Salta Patagonia. S'ho passaran la mar de bé i descobriran a una fantàstica Ruth en acció. Quan torni els espera Milà, on hauran de revalidar el títol de campiones mundials. Segurament no serà fàcil, més que tot perquè la competència és forta, però segur que triomfaran. De moment la tenim ballant gairebé al Pol Sud; allà és primevera i enguany més que mai.