Passa al contingut principal

Altres maneres de lluitar contra la pobresa

MOCIÓ DEL PSC PER IMPULSAR UN “PLA LOCAL PER A LA INCLUSIÓ SOCIAL I LA LLUITA CONTRA LA POBRESA”Cal dir que d’ençà dels inicis de l’Ajuntament democràtic, a Girona s’ha treballat per construir un model de lluita contra la pobresa que defugís el model de la beneficència i l’assistencialisme. Aquesta línea de treball té el seu exponent més rellevant en el programa “Onyar Est”, que es va portar a terme a la primera meitat dels anys 90 i que va marcar la pauta de la nostra política social. Una de les bases de la mateixa ha estat sempre el treball partenarial amb els diferents agents implicats.

Creiem que aquest és un moment clau per optimitzar els importants recursos humans i materials de què disposa el nostre Ajuntament , i també els que disposen els altres agents que treballen en el mateix sentit en les altres institucions i també en el tercer sector. Per això creiem que seria bo per dissenyar un Pla transversal, que, implicant les diferents àrees municipals, construeixi un espai de treball concertat i conjunt amb la resta d’agents, per fer front a la situació que s’està produint, pal·liar-ne els efectes sobre la població , i fer tota la tasca preventiva que sigui possible.

A més del marc local  hem de tenir presents els nostres marcs de referència. A nivell europeu és l’Estratègia de Lisboa. Igualment cal tenir presents els Plans d’inclusió social espanyol i català, així com el document “Propostes per la lluita contra la pobresa 2012 a Catalunya” Tots aquests elements de referència impulsen els plans d’inclusió social per tal d’afrontar la pobresa i l’exclusió social no tan sols amb polítiques adreçades a l’atenció de les persones afectades, sinó també des de la perspectiva de la prevenció.

Vivim immersos, en aquests darrers anys, en una situació de crisi econòmica que s’està allargant en el temps de forma preocupant. Una de les conseqüències més greus de la mateixa és l’increment alarmant de les taxes d’atur, que té com a conseqüència la precarització de la vida de sectors cada cop més grans de la població. Al mateix temps augmenta el deteriorament de les condicions de vida dels col·lectius més vulnerables de la nostra societat.

A Catalunya, avui, un de cada cinc catalans està en risc de pobresa. Aquesta xifra s’agreuja quan parlem d’infants i de joves. Les dades són preocupants perquè en només cinc anys el risc de pobresa ha augmentat gairebé un 3% i el major increment ha estat en famílies monoparentals amb un o més infants a càrrec. Al mateix temps es detecta una pobresa emergent en persones afectades directament per la situació de crisi que vivim i que fins ara havien estat situades en perfils d’ingressos estàndards. D’altra banda, la pobresa estructural es manté més elevada entre les dones, especialment quan tenen més de 65 anys. Eradicar aquesta situació i evitar l’exclusió social, sobretot, de nens, persones grans, famílies monoparentals, dones, persones amb algún tipus de discapacitat  i en general les persones que viuen soles, ha de ser una de les principals prioritats de tots els governs , inclòs el govern local. En aquest context, cal tenir present que les reformes de la llei 10/1997, de 3 de juliol de la RMI han comportat , a més, un augment considerable de persones pertanyents als col·lectius més vulnerables que no tenen accés a la RMI i, per tant, no disposen de cap prestació o subsidi per viure. La ciutat de Girona i el seu Ajuntament han de procurar respondre de forma extraordinària a una situació que és extraordinària i que és una amenaça evident a la cohesió social de la ciutat.

Per tots aquests motius proposem,

1. Constituir un espai de partenariat que reuneixi tots els agents socials i econòmics rellevants per la lluita contra la pobresa i per la promoció de la inclusió social a la ciutat. Proposem que aquest espai sigui una nova comissió específica del “Consell de cohesió i serveis socials”.

2. Impulsar la redacció conjunta d’un “Pla local d’inclusió social i de lluita contra la pobresa”. Garantir la implicació tranversal de les diferents àrees de l’Ajuntament en aquest treball.

3. Liderar des de l’Ajuntament el treball conjunt i la implementació posterior del Pla. 4. Mentrestant, per poder seguir atenent les situacions d’emergència que han quedat desateses a partir de la reforma de la Llei 10/1997 de 3 de juliol de la RMI, dels problemes de cobrament dels PIRMIS, i del col.lapse dels expedients del mateix, reclamar al Govern de la Generalitat que compensi l’Ajuntament de Girona per els recursos extraordinaris que està destinant a donar resposta a les situacions d’emergència social, com ajuts per deutes de lloguer, ajuts pel pagament de subministraments bàsics com llum i aigua, ajuts per evitar desnonaments, o per alimentació.

Girona, 25 maig de 2012

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Miserables

El govern català ha suprimit avui mateix les bonificacions que les persones amb discapacitat tenien a l'hora de pagar el maleït impost AJD (Actes Jurídics Documentats), que en el nostre cas era del 0,5  per cent, enlloc del 1,5 per cent que pagaven la resta de ciutadans. Els menors de 32 anys també se'n beneficiaven. Una petita bonificació que ajudava a les persones amb discapacitat a l'hora de comprar una vivenda. Doncs ja està, a la reunió del govern d'avui, presidit per en Torra se l'han carregat. Un gran pas per la igualtat d'oportunitats, una mesura molt republicana. El govern de Catalunya diu una cosa en seus discursos i després fa el contrari. Torra, que presideix aquest país és un personatge que fa caure la cara de vergonya, a més ho fa sense cap mena d'escrúpols. Amb aquesta supressió el govern podrà recaptar la miserable xifra de 16,5 milions d'euros. Amb aquesta penya i amb la seva sensibilitat no farem res. Necessitem urgentment una ventada…

Set anys del Ruth Vela

El Ruth Vela Gym fa set anys. Ja estan consolidades a la seva nova ubicació. Tenen bona clientela i cada dia millor. No és tampoc casualitat, tant la Ruth com l'Esther treballen molt cada dia, tirar endavant un negoci avui dia no és tant fàcil i, ho fan de manera brillant, amb gran professionalitat i entrega. El dia 15 de juny farà set anys que estan en marxa i a més amb grans èxits internacionals. La mateix Ruth sovint està convidada a l'estranger per participar en jornades demostratives de Kangoo. Que jo recordi en pocs mesos ha estat a Itàlia, Rússia, Ucraïna, Alemanya, Irlanda i no sé on més, té agenda per unes quantes sortides europees més. És el resultat de l'esforç. Aquestes bones amigues fan els primers set anys i jo m'ho miro amb gran entusiasme. Per molts anys.

La Ruth a la Patagònia

La Ruth Vela i la seva tropa són els campions del Món de Kangoo i durant l'any 18 porta un grapat de viatges per tota Europa per fer demostracions i gaudir de l'espectacle que suposa veure-la com la balla amb això del Kangoo. Ara des de fa uns dies la Ruth està a la Patagonia, concretament a Comodoro Rivadavia i serà la protagonista d'unes jornades que s'anomenen Salta Patagonia. S'ho passaran la mar de bé i descobriran a una fantàstica Ruth en acció. Quan torni els espera Milà, on hauran de revalidar el títol de campiones mundials. Segurament no serà fàcil, més que tot perquè la competència és forta, però segur que triomfaran. De moment la tenim ballant gairebé al Pol Sud; allà és primevera i enguany més que mai.