Passa al contingut principal

Més retallades a les persones amb discapacitat

Avui divendres, el Consell de Ministres ha aprovat un projecte de Reial Decret que retalla de forma  considerable el finançament de tot això que dins del sector anomenem "Ajudes Tècniques" i que inclou material ortopèdic i ortoprotèsic. La portaveu del Govern ha dit que tot això ho han de parlar amb les comunitats autònomes i que la pretensió és aconseguir un estalvi de 53 milions d'euros. 

No veig que la notícia hagi causat massa sensació en el sector de la discapacitat. Potser és divendres i no hi haurà reaccions fins el proper dilluns 5 de novembre. Pel que jo he llegit, sembla que totes les persones que tinguin una renda superior al 18.000 euros anuals haurà de fer front al 50 per cent del cost de l'ajuda tècnica, que per cert, serà també establert per un catàleg de preus que sortirà a concurs públic i revisat a fons per abaixar preus. Sembla que hi haurà excepcions en el copagament que es vol establir; els perceptors de Pensions No Contributives, (PNC), els perceptors de PIRMI, així com els aturats de llarga duració. La resta d'usuaris hauran de pagar algun percentatge que mai serà inferior al 40 per cent.

No crec que les Comunitats Autònomes posin fre a la proposta del govern per motius econòmics. No tinc cap esperança de que surti algú demanant la retirada d'aquest projecte de Reial Decret, ni tampoc crec que en aquesta escena tan adversa les entitats de tercer sector presentin alguna batalla a les diferents administracions. En el tema ortoprotèsic les coses sempre han estat molt complicades, tirant a fosques i al darrere d'aquestes necessitats sempre han existit molts interessos.

Aquesta nova retallada de prestacions econòmiques se sumen a les ja viscudes pel sector de la discapacitat; supressió de programes d'independència personal, supressió i eliminació dels programes de formació per a col·lectius amb dificultats especials, la supressió d'inversions en equipaments promoguts pel tercer sector, les especials dificultats per accedir a les pensions de la Seguretat Social, la reducció de subvencions en Centres Especials de Treball i un llarguíssim etcètera...

Estem en un mal moment i els governs d'aquí i d'allà tiren sense cap problema dels més dèbils, dels col·lectius més fàcils d'estirar. I el pitjor és que quan compareixen per explicar els motius d'aquestes retallades ens diuen que és pel bé de tots i que tothom hi sortirà guanyant. El sector de la discapacitat que sempre ha viscut econòmicament per sota de la mitjana és massa dèbil, massa pobre i en certa manera tothom s'hi veu en cor de treure'ns quatre drets que havíem aconseguit en molts anys de lluita i reivindicació.

Acabaré dient que si un país no és capaç de donar un tractament just a la seva gent amb discapacitat no és seriós ni just, és com un país de pas riure.

Enllaç a l'esborrany del Reial Decret; feu clic aquí.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Miserables

El govern català ha suprimit avui mateix les bonificacions que les persones amb discapacitat tenien a l'hora de pagar el maleït impost AJD (Actes Jurídics Documentats), que en el nostre cas era del 0,5  per cent, enlloc del 1,5 per cent que pagaven la resta de ciutadans. Els menors de 32 anys també se'n beneficiaven. Una petita bonificació que ajudava a les persones amb discapacitat a l'hora de comprar una vivenda. Doncs ja està, a la reunió del govern d'avui, presidit per en Torra se l'han carregat. Un gran pas per la igualtat d'oportunitats, una mesura molt republicana. El govern de Catalunya diu una cosa en seus discursos i després fa el contrari. Torra, que presideix aquest país és un personatge que fa caure la cara de vergonya, a més ho fa sense cap mena d'escrúpols. Amb aquesta supressió el govern podrà recaptar la miserable xifra de 16,5 milions d'euros. Amb aquesta penya i amb la seva sensibilitat no farem res. Necessitem urgentment una ventada…

Set anys del Ruth Vela

El Ruth Vela Gym fa set anys. Ja estan consolidades a la seva nova ubicació. Tenen bona clientela i cada dia millor. No és tampoc casualitat, tant la Ruth com l'Esther treballen molt cada dia, tirar endavant un negoci avui dia no és tant fàcil i, ho fan de manera brillant, amb gran professionalitat i entrega. El dia 15 de juny farà set anys que estan en marxa i a més amb grans èxits internacionals. La mateix Ruth sovint està convidada a l'estranger per participar en jornades demostratives de Kangoo. Que jo recordi en pocs mesos ha estat a Itàlia, Rússia, Ucraïna, Alemanya, Irlanda i no sé on més, té agenda per unes quantes sortides europees més. És el resultat de l'esforç. Aquestes bones amigues fan els primers set anys i jo m'ho miro amb gran entusiasme. Per molts anys.

La Ruth a la Patagònia

La Ruth Vela i la seva tropa són els campions del Món de Kangoo i durant l'any 18 porta un grapat de viatges per tota Europa per fer demostracions i gaudir de l'espectacle que suposa veure-la com la balla amb això del Kangoo. Ara des de fa uns dies la Ruth està a la Patagonia, concretament a Comodoro Rivadavia i serà la protagonista d'unes jornades que s'anomenen Salta Patagonia. S'ho passaran la mar de bé i descobriran a una fantàstica Ruth en acció. Quan torni els espera Milà, on hauran de revalidar el títol de campiones mundials. Segurament no serà fàcil, més que tot perquè la competència és forta, però segur que triomfaran. De moment la tenim ballant gairebé al Pol Sud; allà és primevera i enguany més que mai.