Ves al contingut principal

L'atur asfixiant d'Espanya, Catalunya i Girona

La Unió Europea ha picat la cresta del govern espanyol per tenir la taxa d'atur dels joves superior al 50 per cent quan la mitjana de tots els països europeus és inferior al 25 per cent. No sabem si aquesta qüestió és la que varen tractar la Cancellera alemanya Merkel i el President espanyol Rajoy aquest cap de setmana a Xile. El President va dir que la conversa havia anat molt bé, molt bé...(sic) i en aquests moments ignorem què és el que realment va anar molt bé. 

A Espanya l'índex d'atur és poc presentable, no només en joves, sinó també en termes generals. Hi ha províncies que tenen gairebé un 40 per cent d'atur i a Catalunya està en un 24 per cent, una xifra que no s'hi havia arribat mai. A les comarques de Girona hi ha 90 mil persones sense feina, una xifra senzillament escandalosa. 

No sabem quina és la sortida de tota aquesta situació. No hi ha ningú que tingui la solució màgica, tampoc sembla que els economistes l'encertin massa i mentrestant estem en un paisatge de retallades constants que han permès privatitzar els beneficis de l'estat del benestar i socialitzar-ne les pèrdues, deixant un grapat de gent desemparades. La reforma laboral que va aprovar primer el govern de Zapatero i posteriorment el govern de Rajoy no han servit de res, exceptuant rebaixar les indemnitzacions per acomiadament i facilitant que les empreses descarreguin personal sense cap mena de contemplacions, és a dir, a tort i a dret.

Tot i tenir en aquests moment la generació més preparada de la història, no hi ha feina pels joves, perquè l'economia espanyola i catalana ha caigut en xifres vermelles contundents i no hi ha cap possibilitat de crear ocupació fins que creixi per sobre del 2 per cent, segons ens expliquen els diferents experts. Només el turisme i de forma temporal pot solventar parcialment aquesta situació els mesos d'estiu, tant a Girona com a Catalunya i Espanya. 

La poca aposta per inversions pendents com l'Hospital Trueta en el cas de la ciutat de Girona, el parc biomèdic, la inversió en recerca científica, la manca de planificació econòmica, de formació permanent de les persones aturades i també de les que estan treballant i les oportunitats perdudes que oferien les polítiques de benestar social com l'atenció a les persones provoquen una gran incertesa entorn a la recuperació econòmica anunciada constantment.

La Ministra de Treball i Ocupació avui ha anunciat algunes reformes per potenciar la contractació de gent jove, bonificant les quotes de la Seguretat Social pels que s'animin a fer-se autònoms i jo entenc que aquesta és una bona opció, però només amb aquesta no anirem enlloc. Calen polítiques més agressives per afavorir la incorporació dels aturats en el mercat de treball, que suposarà també una certa seguretat i confiança que implicarà la recuperació econòmica. M'estranya molt que moguin les peces quan Europa s'escandalitza i no els espanti l'asfixiant xifra de 6 milions d'aturats que hi ha actualment. Es de suposar que la veritable situació econòmica del país passa en part per conductes submergits la qual cosa vol dir salaris molt mal pagats, pèrdua de drets i forat fiscal que acabarem pagant molt car entre tots. Estem ara mateix davant del problema més greu que aquest país ha tingut mai en tota la seva història i escoltar la Ministra que hauria de donar algunes llums no anima massa, francament.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Campiones del Món

Foto de la Ruth Vela i Esther García, propietàries i màximes responsables del Ruth Vela Gym de Girona, però també Campiones del Món de Kangoo-Jump. El títol el tenen des d'ahir diumenge, on varen participar amb altres cinc gironines en el Mundial d'aquesta modalitat. Varen competir amb més de 20 equips de diferents països i res, varen guanyar perquè senzillament són les que més emocionaren al públic i als membres del jurat. L'esdeveniment va tenir lloc a Madrid aquest passat cap de setmana. 
Vaig ser testimoni de les primeres passes que la Ruth va fer per composar la representació que varen fer-hi. En qüestió de dies la Ruth va anar cosint una coreografia que va acabar sent molt impactant i contundent. Avui he anat al Gym i han posat per aquesta fotografia. Són excepcionals i els resultats equivalen a l'esforç i la il·lusió que hi han posat. El premi és més que merescut, i res, aquí les teniu.

Set anys del Ruth Vela

El Ruth Vela Gym fa set anys. Ja estan consolidades a la seva nova ubicació. Tenen bona clientela i cada dia millor. No és tampoc casualitat, tant la Ruth com l'Esther treballen molt cada dia, tirar endavant un negoci avui dia no és tant fàcil i, ho fan de manera brillant, amb gran professionalitat i entrega. El dia 15 de juny farà set anys que estan en marxa i a més amb grans èxits internacionals. La mateix Ruth sovint està convidada a l'estranger per participar en jornades demostratives de Kangoo. Que jo recordi en pocs mesos ha estat a Itàlia, Rússia, Ucraïna, Alemanya, Irlanda i no sé on més, té agenda per unes quantes sortides europees més. És el resultat de l'esforç. Aquestes bones amigues fan els primers set anys i jo m'ho miro amb gran entusiasme. Per molts anys.

La Ruth a la Patagònia

La Ruth Vela i la seva tropa són els campions del Món de Kangoo i durant l'any 18 porta un grapat de viatges per tota Europa per fer demostracions i gaudir de l'espectacle que suposa veure-la com la balla amb això del Kangoo. Ara des de fa uns dies la Ruth està a la Patagonia, concretament a Comodoro Rivadavia i serà la protagonista d'unes jornades que s'anomenen Salta Patagonia. S'ho passaran la mar de bé i descobriran a una fantàstica Ruth en acció. Quan torni els espera Milà, on hauran de revalidar el títol de campiones mundials. Segurament no serà fàcil, més que tot perquè la competència és forta, però segur que triomfaran. De moment la tenim ballant gairebé al Pol Sud; allà és primevera i enguany més que mai.