Passa al contingut principal

L'atur asfixiant d'Espanya, Catalunya i Girona

La Unió Europea ha picat la cresta del govern espanyol per tenir la taxa d'atur dels joves superior al 50 per cent quan la mitjana de tots els països europeus és inferior al 25 per cent. No sabem si aquesta qüestió és la que varen tractar la Cancellera alemanya Merkel i el President espanyol Rajoy aquest cap de setmana a Xile. El President va dir que la conversa havia anat molt bé, molt bé...(sic) i en aquests moments ignorem què és el que realment va anar molt bé. 

A Espanya l'índex d'atur és poc presentable, no només en joves, sinó també en termes generals. Hi ha províncies que tenen gairebé un 40 per cent d'atur i a Catalunya està en un 24 per cent, una xifra que no s'hi havia arribat mai. A les comarques de Girona hi ha 90 mil persones sense feina, una xifra senzillament escandalosa. 

No sabem quina és la sortida de tota aquesta situació. No hi ha ningú que tingui la solució màgica, tampoc sembla que els economistes l'encertin massa i mentrestant estem en un paisatge de retallades constants que han permès privatitzar els beneficis de l'estat del benestar i socialitzar-ne les pèrdues, deixant un grapat de gent desemparades. La reforma laboral que va aprovar primer el govern de Zapatero i posteriorment el govern de Rajoy no han servit de res, exceptuant rebaixar les indemnitzacions per acomiadament i facilitant que les empreses descarreguin personal sense cap mena de contemplacions, és a dir, a tort i a dret.

Tot i tenir en aquests moment la generació més preparada de la història, no hi ha feina pels joves, perquè l'economia espanyola i catalana ha caigut en xifres vermelles contundents i no hi ha cap possibilitat de crear ocupació fins que creixi per sobre del 2 per cent, segons ens expliquen els diferents experts. Només el turisme i de forma temporal pot solventar parcialment aquesta situació els mesos d'estiu, tant a Girona com a Catalunya i Espanya. 

La poca aposta per inversions pendents com l'Hospital Trueta en el cas de la ciutat de Girona, el parc biomèdic, la inversió en recerca científica, la manca de planificació econòmica, de formació permanent de les persones aturades i també de les que estan treballant i les oportunitats perdudes que oferien les polítiques de benestar social com l'atenció a les persones provoquen una gran incertesa entorn a la recuperació econòmica anunciada constantment.

La Ministra de Treball i Ocupació avui ha anunciat algunes reformes per potenciar la contractació de gent jove, bonificant les quotes de la Seguretat Social pels que s'animin a fer-se autònoms i jo entenc que aquesta és una bona opció, però només amb aquesta no anirem enlloc. Calen polítiques més agressives per afavorir la incorporació dels aturats en el mercat de treball, que suposarà també una certa seguretat i confiança que implicarà la recuperació econòmica. M'estranya molt que moguin les peces quan Europa s'escandalitza i no els espanti l'asfixiant xifra de 6 milions d'aturats que hi ha actualment. Es de suposar que la veritable situació econòmica del país passa en part per conductes submergits la qual cosa vol dir salaris molt mal pagats, pèrdua de drets i forat fiscal que acabarem pagant molt car entre tots. Estem ara mateix davant del problema més greu que aquest país ha tingut mai en tota la seva història i escoltar la Ministra que hauria de donar algunes llums no anima massa, francament.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Miserables

El govern català ha suprimit avui mateix les bonificacions que les persones amb discapacitat tenien a l'hora de pagar el maleït impost AJD (Actes Jurídics Documentats), que en el nostre cas era del 0,5  per cent, enlloc del 1,5 per cent que pagaven la resta de ciutadans. Els menors de 32 anys també se'n beneficiaven. Una petita bonificació que ajudava a les persones amb discapacitat a l'hora de comprar una vivenda. Doncs ja està, a la reunió del govern d'avui, presidit per en Torra se l'han carregat. Un gran pas per la igualtat d'oportunitats, una mesura molt republicana. El govern de Catalunya diu una cosa en seus discursos i després fa el contrari. Torra, que presideix aquest país és un personatge que fa caure la cara de vergonya, a més ho fa sense cap mena d'escrúpols. Amb aquesta supressió el govern podrà recaptar la miserable xifra de 16,5 milions d'euros. Amb aquesta penya i amb la seva sensibilitat no farem res. Necessitem urgentment una ventada…

Set anys del Ruth Vela

El Ruth Vela Gym fa set anys. Ja estan consolidades a la seva nova ubicació. Tenen bona clientela i cada dia millor. No és tampoc casualitat, tant la Ruth com l'Esther treballen molt cada dia, tirar endavant un negoci avui dia no és tant fàcil i, ho fan de manera brillant, amb gran professionalitat i entrega. El dia 15 de juny farà set anys que estan en marxa i a més amb grans èxits internacionals. La mateix Ruth sovint està convidada a l'estranger per participar en jornades demostratives de Kangoo. Que jo recordi en pocs mesos ha estat a Itàlia, Rússia, Ucraïna, Alemanya, Irlanda i no sé on més, té agenda per unes quantes sortides europees més. És el resultat de l'esforç. Aquestes bones amigues fan els primers set anys i jo m'ho miro amb gran entusiasme. Per molts anys.

La Ruth a la Patagònia

La Ruth Vela i la seva tropa són els campions del Món de Kangoo i durant l'any 18 porta un grapat de viatges per tota Europa per fer demostracions i gaudir de l'espectacle que suposa veure-la com la balla amb això del Kangoo. Ara des de fa uns dies la Ruth està a la Patagonia, concretament a Comodoro Rivadavia i serà la protagonista d'unes jornades que s'anomenen Salta Patagonia. S'ho passaran la mar de bé i descobriran a una fantàstica Ruth en acció. Quan torni els espera Milà, on hauran de revalidar el títol de campiones mundials. Segurament no serà fàcil, més que tot perquè la competència és forta, però segur que triomfaran. De moment la tenim ballant gairebé al Pol Sud; allà és primevera i enguany més que mai.