Passa al contingut principal

Coopagament i discapacitat, Article d'Albert Carbonell al Ddgi

Una societat es pot valorar de diferents maneres, però un dels molts indicadors és veure com es tracta a les persones més vulnerables. I a Catalunya no traiem gaire bona nota. El passat 29 d'abril sortia publicat al DOGC l'Ordre per establir els criteris per determinar la capacitat econòmica de les persones beneficiàries de les prestacions no gratuïtes. Per resu?mir, l'ordre que indicava els copagaments dels serveis assistencials.

Ja fa temps que es parla de copagaments en diferents sectors: farmàcia, hospitals, servei de dependència, cèntim sanitari, etc.. i alguns fins i tot han quedat anul·lats per un jutjat. En el cas del servei de residència per a persones amb discapacitat física fa anys que els usuaris paguen una quota en funció dels seus ingressos. El problema és que la gran majoria d'usuaris tenen pensions molt minses, 365,90€ al mes d'una pensió no contributiva o 548,85€ amb el complement a 3a persona. Això pot semblar que no està malament si tenim en compte que un usuari de residència no paga ni llum, ni gas, ni menjar. Una persona ha d'anar a viure a una residència perquè degut a la seva gran discapacitat no pot viure a casa seva perquè requereix d'unes adaptacions o uns ajuts per a la seva vida diària. Però igual que qualsevol altra persona, aquests també tenen altres despeses. No són persones que estiguin tancades en una habitació les 24 hores al dia o que estiguin hospitalitzades en un llit, sinó que tenen la seva vida, amb les despeses que això comporta.

Fins l'any passat, a aquests usuaris els quedaven 199,19€ al mes per a les seves despeses però amb aquest nou Ordre publicat, veiem amb preocupació que els baixen fins a 132,80 €/mes (20% Índex Renda Suficiència). Estem acostumats a allargar els cèntims per arribar a finals de mes però potser retallar a aquests nivells ja és passar-se. Al discapacitat se li diu que ha de sortir, que s'ha d'integrar en la societat, que ha de fer activitats de lleure, que avui en dia un ja no es pot quedar a casa, que tots som iguals i tenim les mateixes oportunitats... però clar, tot això val diners. És per això que retallar a aquests nivells és molt preocupant. Per a l'administració, guanyar 85€ més cada mes no és gaire, però per a l'usuari és perdre el 43% de diners disponibles. Les despeses diàries també s'han de pagar, i si comencem a comptar el que val canviar la bateria elèctrica de la cadira de rodes, uns pantalons i una samarreta de tant en tant, pasta de dents, colònia, compreses, etc... la paga no arriba.


La majoria de persones no es poden permetre gaires luxes, un usuari de residència no se'n pot perme?tre gairebé cap. Fiqueu-vos en el cas que una persona que visqui en una residència trobi parella (sí, com dèiem, també tenen vida pròpia i sentiments) i vulgui sortir a prendre alguna cosa: No pot. Ja no dic si vol convidar-la a un sopar romàntic o a passar la nit a un hotel.

Hem arribat a un punt que ja s'han traspassat les línies vermelles i que no podem acceptar que retallin més a una capa de la societat que mai ha pogut gaudir de luxes ni estirar més el braç que la màniga. No, senyors/es del Govern, no poden pretendre que paguin la festa els que mai hi han pogut entrar. I si no, provin de posar-se 113€ a la butxaca, a veure quant els duren.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Miserables

El govern català ha suprimit avui mateix les bonificacions que les persones amb discapacitat tenien a l'hora de pagar el maleït impost AJD (Actes Jurídics Documentats), que en el nostre cas era del 0,5  per cent, enlloc del 1,5 per cent que pagaven la resta de ciutadans. Els menors de 32 anys també se'n beneficiaven. Una petita bonificació que ajudava a les persones amb discapacitat a l'hora de comprar una vivenda. Doncs ja està, a la reunió del govern d'avui, presidit per en Torra se l'han carregat. Un gran pas per la igualtat d'oportunitats, una mesura molt republicana. El govern de Catalunya diu una cosa en seus discursos i després fa el contrari. Torra, que presideix aquest país és un personatge que fa caure la cara de vergonya, a més ho fa sense cap mena d'escrúpols. Amb aquesta supressió el govern podrà recaptar la miserable xifra de 16,5 milions d'euros. Amb aquesta penya i amb la seva sensibilitat no farem res. Necessitem urgentment una ventada…

Set anys del Ruth Vela

El Ruth Vela Gym fa set anys. Ja estan consolidades a la seva nova ubicació. Tenen bona clientela i cada dia millor. No és tampoc casualitat, tant la Ruth com l'Esther treballen molt cada dia, tirar endavant un negoci avui dia no és tant fàcil i, ho fan de manera brillant, amb gran professionalitat i entrega. El dia 15 de juny farà set anys que estan en marxa i a més amb grans èxits internacionals. La mateix Ruth sovint està convidada a l'estranger per participar en jornades demostratives de Kangoo. Que jo recordi en pocs mesos ha estat a Itàlia, Rússia, Ucraïna, Alemanya, Irlanda i no sé on més, té agenda per unes quantes sortides europees més. És el resultat de l'esforç. Aquestes bones amigues fan els primers set anys i jo m'ho miro amb gran entusiasme. Per molts anys.

La Ruth a la Patagònia

La Ruth Vela i la seva tropa són els campions del Món de Kangoo i durant l'any 18 porta un grapat de viatges per tota Europa per fer demostracions i gaudir de l'espectacle que suposa veure-la com la balla amb això del Kangoo. Ara des de fa uns dies la Ruth està a la Patagonia, concretament a Comodoro Rivadavia i serà la protagonista d'unes jornades que s'anomenen Salta Patagonia. S'ho passaran la mar de bé i descobriran a una fantàstica Ruth en acció. Quan torni els espera Milà, on hauran de revalidar el títol de campiones mundials. Segurament no serà fàcil, més que tot perquè la competència és forta, però segur que triomfaran. De moment la tenim ballant gairebé al Pol Sud; allà és primevera i enguany més que mai.