Passa al contingut principal

CETS a Catalunya

Finalment Dolors Bassa, Consellera de Treball i Afers Socials ha signat un acord amb unes quantes federacions representants de persones amb discapacitat i tira endavant la convocatòria de subvencions per a Centres Especials de Treball, fent una discriminació entre els diferents col·lectius que formen la discapacitat. Els afavorits són els discapacitats psíquics i els perjudicats els discapacitats físics i bona part dels sensorials. Ja veurem el que surt publicat al DOGC, però segurament hi haurà restriccions d'ajudes als Centres Especials de Treball que tinguin treballadors que estiguin entre el 33 i el 64 per cent de discapacitat i es mantindran les ajudes del 50 per cent del S.M.I. per tots aquells que superin el 65 per cent. Aquest serà el criteri i quedem pendents del que sortirà finalment, a l'espera també de que hi hagi algun altre indult.

L'acord contradiu la normativa per la qual es fonamenten els Centres Especial de Treball, que és d'àmbit estatal. A Catalunya no existeix cap altra normativa que sigui d'aplicació, per tant, l'opció que ha elegit el Govern de Catalunya està fora de la Llei. En qualsevol cas, lleis i normatives a part, l'acord signat per Dolors Bassa és injust i sectari. No s'entèn el perquè de tot plegat. La Dolors coneix el sector de la discapacitat, coneix algunes entitats importants, i com a dirigent sindical que ha estat, coneix l'especial dificultat de integrar a persones amb discapacitat física, encara que tinguin percentatges que siguin inferiors al 65 per cent. Ho sap perfectament. No podem dir que ho desconeix perquè ha defensat en algunes ocasions al sector, n'he estat testimoni personalment.

Segurament tot plegat radica amb el sectarisme que practiquen alguns dels seus directors generals; una bona consellera ha de tenir un equip que tinguin capacitat de gestionar tot tipus de diversitats. El col·lectiu de la discapacitat és molt divers i extens. Se'ns agrupa dins d'un mateix grup, però les dificultats són gairebé individualitzades. En qualsevol cas, és un sector que requereix un suport important per part de l'administració pública. L'any 1983 va establir-se que els CETS poden ser una bona eina i segurament necessiten ajustaments i millores, però no destralades. Treure'n les subvencions o reduir-les dràsticament suposa un atac sense precedents a les entitats socials i també empreses privades que tenen la qualificació de Centre Especial de Treball.

La mirada assistencial que fan a les empreses que tenen aquesta qualificació és un error. Subvencionar empreses que contracten a col·lectius amb risc no hauria de suposar cap problema, sobretot en un país que hem subvencionat tota mena d'invents. Avui el sector té 18.000 treballadors, 15.000 dels quals tenen alguna discapacitat. No són xifres petites, són importants i penso que és una de les estadístiques que a Catalunya podem presumir. No s'entèn per tant, aquestes ganes de deixar al descobert a gairebé 6.000 persones. És un fet que no s'hi havia arribat mai.  

L'acord del passat divendres entre el Departament de Treball i Afers Socials representarà l'enfonsament a curt i a mig termini d'uns quants Centres Especials de Treball. Segurament es perdran molts llocs de treball, de persones amb discapacitat física i sensorial. Representa també haver dinamitat tot el sector de la discapacitat i manipular-ne la seva representació de forma vergonyosa. Haver potenciat els representants del sector de psíquics amb les mateixes condicions que hi havia fins ara, amb la contrapartida de treure recursos a les altres discapacitats. Un fet que la gent de DINCAT hauria d'analitzar si realment val la pena. Igualment, el Govern de Catalunya haurà debilitat substancialment tot el sector, provocant que sigui incapaç d'afrontar el futur per si mateixos, debilitant a les persones discapacitades catalanes del present i també del futur, bàsicament a mig termini. Una jugada del Govern més barata avui, però molt més cara per demà. Un sector fluix que aprofita la mala administració d'uns quants miserables i provoca que els uns es mengin als altres. Desolació, sobretot perquè han calgut 30 anys per aixecar un sector que semblava valent i només quatre dies per escombrar-lo.
Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Miserables

El govern català ha suprimit avui mateix les bonificacions que les persones amb discapacitat tenien a l'hora de pagar el maleït impost AJD (Actes Jurídics Documentats), que en el nostre cas era del 0,5  per cent, enlloc del 1,5 per cent que pagaven la resta de ciutadans. Els menors de 32 anys també se'n beneficiaven. Una petita bonificació que ajudava a les persones amb discapacitat a l'hora de comprar una vivenda. Doncs ja està, a la reunió del govern d'avui, presidit per en Torra se l'han carregat. Un gran pas per la igualtat d'oportunitats, una mesura molt republicana. El govern de Catalunya diu una cosa en seus discursos i després fa el contrari. Torra, que presideix aquest país és un personatge que fa caure la cara de vergonya, a més ho fa sense cap mena d'escrúpols. Amb aquesta supressió el govern podrà recaptar la miserable xifra de 16,5 milions d'euros. Amb aquesta penya i amb la seva sensibilitat no farem res. Necessitem urgentment una ventada…

Set anys del Ruth Vela

El Ruth Vela Gym fa set anys. Ja estan consolidades a la seva nova ubicació. Tenen bona clientela i cada dia millor. No és tampoc casualitat, tant la Ruth com l'Esther treballen molt cada dia, tirar endavant un negoci avui dia no és tant fàcil i, ho fan de manera brillant, amb gran professionalitat i entrega. El dia 15 de juny farà set anys que estan en marxa i a més amb grans èxits internacionals. La mateix Ruth sovint està convidada a l'estranger per participar en jornades demostratives de Kangoo. Que jo recordi en pocs mesos ha estat a Itàlia, Rússia, Ucraïna, Alemanya, Irlanda i no sé on més, té agenda per unes quantes sortides europees més. És el resultat de l'esforç. Aquestes bones amigues fan els primers set anys i jo m'ho miro amb gran entusiasme. Per molts anys.

La Ruth a la Patagònia

La Ruth Vela i la seva tropa són els campions del Món de Kangoo i durant l'any 18 porta un grapat de viatges per tota Europa per fer demostracions i gaudir de l'espectacle que suposa veure-la com la balla amb això del Kangoo. Ara des de fa uns dies la Ruth està a la Patagonia, concretament a Comodoro Rivadavia i serà la protagonista d'unes jornades que s'anomenen Salta Patagonia. S'ho passaran la mar de bé i descobriran a una fantàstica Ruth en acció. Quan torni els espera Milà, on hauran de revalidar el títol de campiones mundials. Segurament no serà fàcil, més que tot perquè la competència és forta, però segur que triomfaran. De moment la tenim ballant gairebé al Pol Sud; allà és primevera i enguany més que mai.