Passa al contingut principal

Fugida de capitals

Catalunya va tancar l'any 2017 amb 31.399 milions menys en els seus comptes bancaris, majoritariament dels seus ciutadans. La preocupació per la marxa del procés, les advertències i amenaces que indicaven que podíem quedar fora de l'euro va provocar una fugida de capitals sense precedents. Molts bancs oferien comptes corrents miralls, o sigui, traslladar els estalvis de lloc sense haver de deixar l'entitat bancària. Aquesta notícia surt publicada avui a la premsa econòmica i suposo que no tots els mitjans ho explicaran. És un fet insòlit. Cal afegir que a més d'aquestes xifres econòmiques, convé tenir present les fugides de seus socials d'empreses, gairebé totes les importants. 

Ahir, l'ex-Conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell deia que segurament no tornaran. Totes aquestes xifres són relatives, evidentment, i m'imagino que els partits independentistes consideraran que això està tot manipulat i que una possible independència ho resoldria tot. No ho sabem i sembla que ja no ho podrem saber. El que sí podem afirmar és que les maniobres polítiques fetes a Catalunya des del mes de setembre de 2017 han estat un desastre financer i caldran un grapat d'anys per recuperar la confiança perduda. Sap greu, però això és així. Suposo que també caldria tenir present que el govern central va facilitar que això passés i aprofitar els rèdits polítics i econòmics de la situació. Caldria valorar els fets. Fer una reflexió reposada i tranquil·la, i lògicament posar en marxa un programa de recuperació d'aquests recursos que depenen de la confiança que els ciutadans depositen en els seus polítics, en la seva classe política i el model social que proposen. El procés ha estat un desastre econòmic i sembla mentida que gent aparentment responsables com el diputat Antoni Castellà i Claver (Demòcrates-ERC) digui a Catalunya Informació que convé mantenir la tensió política al carrer i que tot plegat ha d'acabar amb la posta en marxa de la República de Puigdemont. És impressionant que tinguem representants d'aquesta mena, francament.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Miserables

El govern català ha suprimit avui mateix les bonificacions que les persones amb discapacitat tenien a l'hora de pagar el maleït impost AJD (Actes Jurídics Documentats), que en el nostre cas era del 0,5  per cent, enlloc del 1,5 per cent que pagaven la resta de ciutadans. Els menors de 32 anys també se'n beneficiaven. Una petita bonificació que ajudava a les persones amb discapacitat a l'hora de comprar una vivenda. Doncs ja està, a la reunió del govern d'avui, presidit per en Torra se l'han carregat. Un gran pas per la igualtat d'oportunitats, una mesura molt republicana. El govern de Catalunya diu una cosa en seus discursos i després fa el contrari. Torra, que presideix aquest país és un personatge que fa caure la cara de vergonya, a més ho fa sense cap mena d'escrúpols. Amb aquesta supressió el govern podrà recaptar la miserable xifra de 16,5 milions d'euros. Amb aquesta penya i amb la seva sensibilitat no farem res. Necessitem urgentment una ventada…

Set anys del Ruth Vela

El Ruth Vela Gym fa set anys. Ja estan consolidades a la seva nova ubicació. Tenen bona clientela i cada dia millor. No és tampoc casualitat, tant la Ruth com l'Esther treballen molt cada dia, tirar endavant un negoci avui dia no és tant fàcil i, ho fan de manera brillant, amb gran professionalitat i entrega. El dia 15 de juny farà set anys que estan en marxa i a més amb grans èxits internacionals. La mateix Ruth sovint està convidada a l'estranger per participar en jornades demostratives de Kangoo. Que jo recordi en pocs mesos ha estat a Itàlia, Rússia, Ucraïna, Alemanya, Irlanda i no sé on més, té agenda per unes quantes sortides europees més. És el resultat de l'esforç. Aquestes bones amigues fan els primers set anys i jo m'ho miro amb gran entusiasme. Per molts anys.

La Ruth a la Patagònia

La Ruth Vela i la seva tropa són els campions del Món de Kangoo i durant l'any 18 porta un grapat de viatges per tota Europa per fer demostracions i gaudir de l'espectacle que suposa veure-la com la balla amb això del Kangoo. Ara des de fa uns dies la Ruth està a la Patagonia, concretament a Comodoro Rivadavia i serà la protagonista d'unes jornades que s'anomenen Salta Patagonia. S'ho passaran la mar de bé i descobriran a una fantàstica Ruth en acció. Quan torni els espera Milà, on hauran de revalidar el títol de campiones mundials. Segurament no serà fàcil, més que tot perquè la competència és forta, però segur que triomfaran. De moment la tenim ballant gairebé al Pol Sud; allà és primevera i enguany més que mai.