Passa al contingut principal

Economia silenciosa

Nissan Barcelona ha anunciat un ERE per 600 dels seus treballadors, la Caixa, o sigui, Caixabank també està estudiant tancar un grapat d'oficines i deixar al carrer a 2.000 treballadors i la gironina Gas Gas també ha comunicat un ERE que afecta a unes quantes desenes dels seus treballadors. Ahir al vespre va començar la campanya electoral de les Eleccions Generals 2019 i de moment la nostra classe política no ha dit res de tot això. L'economia és el plat fort de les properes eleccions, també de les municipals i europees, però parlar-ne no té cap gràcia i a més ningú pot aportar-hi solucions perquè els problemes en aquest àmbit depenen relativament poc de les decisions polítiques del dia a dia. Segurament la política hauria de poder intervenir de manera més forta en temes econòmics, especialment en totes aquelles empreses que tenen grans beneficis i estan fent ajustaments de plantilla. La Nissan no té massa clar quin és el futur de Barcelona i Catalunya com a lloc de fabricació dels nous models. La política en aquest cas no hi ajuda massa. Els japonesos i francesos volen tranquil·litat, però també volen pagar molt menys en algunes coses com ara el cost de l'electricitat que a Espanya és escandalós. Gas Gas ha obert una factoria al sud d'Espanya, segurament ha rebut ajudes dels governs d'allà i aquest fet perjudica els d'aquí. I els de Caixabank viuen en directe el fet que els tipus d'interès estiguin a zero i que la majoria de la clientela utilitza exclusivament els canals digitals per fer qualsevol gestió de banca Són tres exemples de com està ara mateix el pati. Caldria parlar-ne, són causes diferents, però totes tres causes preocupants. Deixent a un grapat de gent al carrer, persones que tindran difícil col·locar-se novament al mercat de treball. En els propers anys hi haurà una transformació del treball, de la societat i de la forma de relacionar-nos tots a l'hora de fer negocis i d'entendre l'economia. Si no preparem l'entorn i a les persones que hi viuen quedarà tot en una nova centrifugada econòmica que deixarà novament a la cuneta a una part de la nostra societat.  La política ha de parlar d'aquestes coses i ha de dir-hi la seva i,  què pensa fer amb tot això que passa lentament però sense cap aturador de moment.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Miserables

El govern català ha suprimit avui mateix les bonificacions que les persones amb discapacitat tenien a l'hora de pagar el maleït impost AJD (Actes Jurídics Documentats), que en el nostre cas era del 0,5  per cent, enlloc del 1,5 per cent que pagaven la resta de ciutadans. Els menors de 32 anys també se'n beneficiaven. Una petita bonificació que ajudava a les persones amb discapacitat a l'hora de comprar una vivenda. Doncs ja està, a la reunió del govern d'avui, presidit per en Torra se l'han carregat. Un gran pas per la igualtat d'oportunitats, una mesura molt republicana. El govern de Catalunya diu una cosa en seus discursos i després fa el contrari. Torra, que presideix aquest país és un personatge que fa caure la cara de vergonya, a més ho fa sense cap mena d'escrúpols. Amb aquesta supressió el govern podrà recaptar la miserable xifra de 16,5 milions d'euros. Amb aquesta penya i amb la seva sensibilitat no farem res. Necessitem urgentment una ventada…

Set anys del Ruth Vela

El Ruth Vela Gym fa set anys. Ja estan consolidades a la seva nova ubicació. Tenen bona clientela i cada dia millor. No és tampoc casualitat, tant la Ruth com l'Esther treballen molt cada dia, tirar endavant un negoci avui dia no és tant fàcil i, ho fan de manera brillant, amb gran professionalitat i entrega. El dia 15 de juny farà set anys que estan en marxa i a més amb grans èxits internacionals. La mateix Ruth sovint està convidada a l'estranger per participar en jornades demostratives de Kangoo. Que jo recordi en pocs mesos ha estat a Itàlia, Rússia, Ucraïna, Alemanya, Irlanda i no sé on més, té agenda per unes quantes sortides europees més. És el resultat de l'esforç. Aquestes bones amigues fan els primers set anys i jo m'ho miro amb gran entusiasme. Per molts anys.

La Ruth a la Patagònia

La Ruth Vela i la seva tropa són els campions del Món de Kangoo i durant l'any 18 porta un grapat de viatges per tota Europa per fer demostracions i gaudir de l'espectacle que suposa veure-la com la balla amb això del Kangoo. Ara des de fa uns dies la Ruth està a la Patagonia, concretament a Comodoro Rivadavia i serà la protagonista d'unes jornades que s'anomenen Salta Patagonia. S'ho passaran la mar de bé i descobriran a una fantàstica Ruth en acció. Quan torni els espera Milà, on hauran de revalidar el títol de campiones mundials. Segurament no serà fàcil, més que tot perquè la competència és forta, però segur que triomfaran. De moment la tenim ballant gairebé al Pol Sud; allà és primevera i enguany més que mai.